• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci nezadovoljni zakonom o mobingu

Unija poslodavaca Srbije objavila je više prigovora na nacrt zakona o sprečavaju zlostavljanja na radu navodeći da se predloženim zakonskim rešenjem odstupa od pretpostavke nevinosti.

Unija poslodavaca Srbije objavila je više prigovora na nacrt zakona o sprečavaju zlostavljanja na radu navodeći da se predloženim zakonskim rešenjem odstupa od pretpostavke nevinosti.

Kako se navodi u saopštenju koje je zajednička reakcija Unije poslodavaca i 114 firmi u Srbiji na nacrt zakona o mobingu, tim zakonom je poslodavcu prepušteno da dokaže nevinost i plaća sve sudske troškove, čime je učinjen "pravni apsurd".

Poslodavci su nezadovoljnji i definicijom zlostavljanja navedenom u zakonu i zatražili da se odredi minimalni period trajanja zlostavljanja.

"U praksi se često dešava incident u odnosu poslodavac-zaposleni zbog stresa, kratkih rokova za izvršenje posla, pritiska ili lošeg trenutka između ljudi u kolektivu. Takva zbivanja su privremenog karaktera i ne mogu se automatski tumačiti kao zlostavljanje", navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

Ocenjuje se i da većina poslodavaca u Srbiji radi u jednoj ili dve prostorije, tako ne bi mogli da realizuju odredbu zakona da premeste zaposlenog u slučaju pritužbe na mobing.

Poslodavci su naveli i da je odredba po kojoj zaposleni može odbiti da radi i biti upućen na privremenu obustavu rada na tri meseca uz isplatu prosečne mesečne plate "neprihvatljiva i finansijski i moralno".

Negodovali su i zbog toga što je, prema oceni Unije, zadonom određenja preširoka zaštita za zaposlene i svedoke u postupku i dodali da i kada se dokaže da je zaposleni oklevetao poslodavca i da mobinga nije bilo, radnik ne može da dobije otkaz.

Dodaje se i da su predviđene kazne u iznosu od 150.000 do milion dinara prevelike i nesrazmerne finansijskim mogućnostima poslodavaca.

"U Srbiji se neopravdano žuri sa donošenjem jednog tako osetljivog zakonskog rešenja, a najveći srpski poslodavci koji zapošljavaju hiljade radnika nisu javno konsultovani o predloženom nacrtu zakona", navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

Poslodavci su ocenili da "mnogi radnici u Srbiji imaju ukorenjene navike iz vremena socijalizma da izbegavaju rad, privređuju ispod proizvodnih normi i koriste se imovinom preduzeća u kome rade u lične svrhe".

To je slučaj u mnogim privatizovanim preduzećima, navode poslodavci i dodaju da će u takvim uslovima donošenje predloženog zakon o mobingu omogućiti nesavesnim radnicima da optuže poslodavce za mobing samo zato što od njih traže da kvalitetnije rade.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image