• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi još bez odgovora o energetskom sporazumu

Od ruskih predstavnika još nije stigao odgovor o novom predlogu energetskog sporazuma, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da od ruskih predstavnika još nije stigao odgovor o novom predlogu energetskog sporazuma.

"Sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem pre dve nedelje uputili smo zvanično pismo ruskoj strani sa predlogom kompletnog energetskog ugovora, vezano za Naftnu industriju Srbije (NIS), izgradnju gasovoda Južni tok i završetak skladišta Banatski dvora, ali do sada nije bilo nikakvog odgovora", rekao je on novinarima nakon obilaska Sajma zaposljavanja Karijera '08.

Dinkić je ocenio da će ruska strana hteti da pregovara o tom predlogu, naglašavajući da bi srpska strana "već sutra" potpisala taj dokument, koji je poslat u Moskvu.

On je dodao da ne želi da govori o sadržaju tih ugovora dok pregovori ne počnu.

"Čujemo da sada dolaze ruski predstavnici i verujem da ćemo razgovarati o našim predlozima", rekao je on, ističući da je srpska strana "spremna da ovo okonča sutra ukoliko je potrebno".

Dinkić je kazao i da nema zakazan sastanak sa glavnim ruskim pregovaračem za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrijem Mališevim.

Mališev, koji je i savetnik predsednika Upravnog odobra Gaspromnjefta, kako je agenciji Beta rečeno u krugovima bliskim Vladi Srbije, trebalo bi večeras da doputuje u Beograd.

On bi, prema tom izvoru, trebalo da razgovara sa srpskim zvaničnicima o kupoprodajnom ugovoru za NIS, izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetku gradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.
Prema ranijim pisanjima "Blica", Vlada Srbije zatražila je od Gasproma, da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom Južnog toka i tako obezbedi ako Rusi ne ispune ugovorne obaveze.

U novom predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima, koji su potpisali Cvetković i Dinkić, kako piše "Blic" od 9.novembra, navodi se da ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS, izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi Gasprom bio samo garant za ovaj kreditni aranžman.

Zatraženo je i da Gasprom odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije.

Na većem obimu investicija, kako piše Blic, posebno je insistirao premijer Cvetković, jer je procenjeno da u obnovu tri srpske rafinerije treba uložiti više od milijardu evra.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić ranije je u intervjuu agenciji Beta kazao da se pregovori o ova tri ugovora odvijaju u okviru pravnog okvira koji je definisan naftno-gasnim aranžmanom koji je ratifikovan u Skupštini Srbije.

Škundrić je tada kazao da nije važno kada će ugovori biti potpisani već da se postigne maksimalno dobar i za obe strane prihvatljiv rezultat.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image