• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski stručnjak: Srbija, zemlja sa dušom

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U toku "srpski Davos"- biznis forum na Kopaoniku. Zanimljivo obraćanje predsednika Svetske akademije umetnosti i nauke Gerija Džejkobsa...

 Kopaonik biznis forum - Geri Džejkobs Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Džejkobs je pohvalio ekonomske rezultate naše zemlje ali i upozorio da je svetska ideja o jačanju ekonomskog rasta dobra za sve zemlje, Srbiju, region i ceo svet, ali je upitao ko će platiti cenu tog rasta s obzirom da se priroda uništava a preraspodela svetskog novca ne ide građanima i za nova radna mesta, nego malom broju ljudi.

On je rekao da je Srbija zemlja sa "specifičnom dušom" i da nikada nije video duh kakav postoji u našoj zemlji.

"Od velikog je značaja da nastavite ovim putem. Rezultati poslednjih pet godina u Srbiji su impresivni", istakao je Džejkobs.

Šta je potrebno Srbiji da dostigne razvijene zemlje?

Premijerka Ana Brnabić kaže da je najveći zadatak Vlade Srbije da transformiše ekonomiju tako da bude zasnovana na inovacijama i znanju kako bi Srbija mogla da dostigne razvijenije zemlje Evrope. "To je naša budućnost i to je trenutno naš najvažniji izazov. Ako ovo uspemo, ostavićemo generacijama koje dolaze za nama zdrav ekonomski model koji će godinu za godinom donositi robustan rast", rekla je Brnabić.


Džejkobs je na početku izlaganja rekao da je danas prvi put na Kopaoniku a da je pre 30 godina bio u Srbiji gde je razgovarao sa tadašnjim guvernerom Narodne banke Dragoslavom Avramovićem o monetarnim pitanjima.

Objasnio je da je Srbija danas prevazišla probleme koje je, kako je rekao, sama stvorila i izrazio nadu da će ljudi za pet ili deset godina uvideti ono o čemu je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pričala na Forumu, a to je koncept kreativne ekonomije.

Danas se svet suočava sa neviđenom krizom kapitala i brojnim izazovima a potrebno je prema oceni Džejkobsa promeniti način kako funkcioniše svet, odnosno uspostaviti novu filozofiju koja je humanija.

Kaže da se danas svet suočava sa time da predsednik Amerike Donald Tramp ruši koncept slobodnog tržišta, a da Brexit ugrožava koncept EU.

Savet iz SAD: Uložite u skupe ljude, ne jeftine radnike

Ukazuje da je nekadašnja ideja da" ako je ekonomija slobodna i demokratija će biti sačuvana" danas doveden u pitanje.

"Svi samo jure ekonomski rast, a šta je smisao toga?", upiatao je Džejkobs i poručio da svet više ne može da nastavi da živi sa dogmom o rastu nauštrb humanizma i opstanka čoveka u prirodi.

U svetu u čijem finansijskom opticaju se nalazi 150 triliona dolara, samo 15 do 20 procenata ide na nova radna mesta.

Kome ide profit, da li ljudima ili ne, upitao je Džejkobs učesnike Foruma uz ocenu da je ovakav svet zasnovan na uništavanju prirodnih resursa a zarad većeg profita, neostvariv.

"Treba nam kreativna diplomatija i novi načcin razmišljanja" i dodaje da sve što je danas čuo o planovim predsednice vlade i njenog tima pozdravlja, a posebno rast na razvoju digitalnog društva, ekologiji i unapređenju poljoprivrede.



Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile M...

Prika, dodji ti ovde malo da zivis i to sa nasom platom pa da te pitam...

Djo

Kljucna recenica...preraspodela novca...ide ogroman deo malom broju ljudi.. pa jesmo li toliki retardi da nas to malo zeza...

Domanovic

Ali sa manjkom pameti.

special image