• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Ne može rast privrede i partijsko zapošljavanje

Izvor Beta

Vreme da se u Srbiji reši problem javnih preduzeća i status v.d. direktora u njima, a tu je veoma važno da se prekine praksa zapošljavanja po političkoj pripadnosti, rekao na Kopaonik biznis forumu predstavnik MMF.

Stalni predstavnik MMF za Srbiju i Makedoniju Sebastijan Sosa izjavio je danas na panelu "Kako reagovati na pukotine u sistemu i eksterne potrese", u okviru Kopaonik biznis foruma, da su ovo preduslovi da se oslobode značajni kapaciteti koji postoje u javnim preduzećima ali i da se profesionalizuje kadar koji upravlja njima.

Ograničenja za rast srpske ekonomije, Sosa vidi u neefikasnim državnim preduzećima.

"U Srbiji javna preduzeća predstavljaju veći deo privrede", te je stoga važno da se izgradi dobra uprava i to je, poručuje Sosa, potencijal za dalje reforme.

MMF 2017: Nastavite reforme i da sredite javni sektor

On je objasnio da je globalni rast svetske privrede u narednom periodu pod znakom pitanja, a što bi, smatra, sve moglo da ima uticaja i na Srbiju. Zato, kaže, treba raditi preventivno, rešavati probleme koji godinama postoje.

On je rekao da MMF ostaje pri projekciji za Srbiju od 3,5 odsto ofe godine, a u 2020. oko četiri odsto, uprkos očekivanim negativnim spoljnim uticajima iz Evrozone, gde su dva puta uzastupno značajno smanjene projekcije za zemlje kao što su Nemačka i Italija, glavni trgovinski partneri Srbije.

MINISTAR MALI: DRŽAVNA PREDUZEĆA SU U PLUSU 20 MILIJARDI

Ministar finansija Siniša Mali kaže da se reforma javnih preduzeća odvija dobro i da su državna preduzeća od 70 milijardi dinara gubitka, ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara.

"Započete su strukturne reforme javne uprave i javnih preduzeća. Mala digresija, stalno pričamo da treba da krenemo u reformu i rekonstrukciju javnih preduzeća, ali imali smo tako 2012. ukupan neto gubitak 37 preduzeća od oko 70 milijardi dinara, dok su u 2017. imala kumulativni dobitak veći od 20 milijardi dinara", rekao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

Dodao je da se još čekaju rezultati za 2018. godinu.

"Ta preduzeća više nisu teret za budžet Srbije", naglasio je Mali i podsetio da je rešeno pitanje Železare Smederevo, RTB-a Bor, Galenike, PKB-a i drugih.

IZRAŽEN PROBLEM DEMOGRAFIJE

Jedan od problema sa kojima se Srbija suočava je i problem demografije, odnosno, odliv ljudi iz Srbije, naveo je Sosa.

Prema njegovim rečima, potencijal za ublažavanje posledica slabijeg ekonomskog rasta u svetu mora se pronaći u mladim ljudima u koje treba ulagati i zadržati ih u zemlji.

Zato, nezaposlenost mladih koja je u Srbiji i dalje visoka mora se smanjivati, kaže Sosa i ukazuje da je među ženama takođe visok nivo nezaposlenosti.

Osvrćući se na govor premijerke Srbije danas na Kopaoniku, on je rekao da je dobro da investicije idu u sektor obrazovanja i u smeru unapređenja veština kod mladih, a kako bi se potražnja kompanija uskladila sa potrebama koje nudi obrazovanje.

Profesor Pravnog fakulteta i nekadašnji ministar finansija, Miroljub Labus, kaže da je važno da se privredi smanje nameti i da se, kako je rekao, ukinu subvencije za investicije iz inostranstva.

Labus navodi da je studija u čijoj izradi je učestvovao pokazala da je u Srbiji smanjen nivo privatnih investicija za 70 procenata u proteklim godinama i da je zato važno da država vidi zašto domaći privatni investitori ne reinvestiraju svoj novac u nove projekte u Srbiji.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić je rekao da je važno ulagati u obrazovanje i socijalnu i zdravstvenu zaštitu jer su ta ulaganja važna za izgradnju celog društva.

Za privrednu aktivnost i preduzetništvo u Srbiji ključno je dodaje, zaštita privatne svojine, kao i rešavanje pitanja korupcije.

Profesor FEFA, Nebojša Savić, govoreći o istraživanju među više od 200 preduzeća rekao je, između ostalog, da kada je reč o digitalnoj transformaciji firme u Srbiji su prepoznale digitalizaciju ali ipak ne ulažu dovoljno u ovu oblast i nemaju dugoročnu strategiju za digitalnu transformaciju...

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRINSKI

KAKO NEMOZE PA VIDITE DAY SRBIJI MOZE

DRINSKI

OVI BOTICI NAS OSTALE PRAVE BLESAVIM

Rilac delija u srcu

Koje partijsko zapošljavanje? C-c-c

special image