• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stend baj aranžman sa MMF 520 miliona dolara

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli su dogovor o stend-baj aranžmanu, koji prema sadašnjem kursu iznosi 520 miliona dolara. Guverner NBS Radovan Jelašić je najavio da će Vlada Srbije i NBS potpisati memorandum o razumevanju o podeli odgovornosti u postizanju ukupne ciljane inflacije u 2009. godini.

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) postigli su dogovor o stend-baj aranžmanu, koji prema sadašnjem kursu iznosi 520 miliona dolara, izjavila je danas srpska ministarka finansija Diana Dragutinović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ona je precizirala da je postignut sporazum o stend baj aranžmanu, koji će Srbiji omogućiti povlačenje 75 odsto specijalnih prava vučenja.

Dragutinovićeva je navela da se radi o aranžmanu kojem je trajanje predviđeno na 15 meseci, odnosno do marta 2010. godine, dodajući da će novac biti povlačen samo u slučaju da Srbiji zatreba finansijska podrška MMF-a.

"Takav aranžman sa MMF-om omogućava veću fleksibilnost Srbije da spreči eventualne efekte globalane finansijske krize, jačanje poverenja investitora i međunarodnih finansijskih institucija i osećaj sigurnosti svima u Srbiji", kazala je ona

Dragutinovićeva je najavila da će u idućoj godini štedeti na svim nivoima, od države, opština, javnih preduzeća do svih budžetskih korisnika.

"Predlog budžeta Srbije za 2009. godinu trebalo bi da usvojji vlada iduće sedmice", kazala je ministarka finansija.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jager kazao je da bi dogovoreni stend baj aranžman trebalo da odobre Odbor direktora i Izvršni odbor MMF-a i bord direktori, a očekuje se da će im biti predstavljen do sredine decembra.

Misija Međunarodnog monetranog fonda (MMF) saopštila je da je cilj dogovorenog stend-baj aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom podrška vladinoj ekonomskoj politici koja će se usredsediti na mere za očuvanje makroekonomske i finasijske stabilnosti.

Te mere, kako se navodi u saopštenju, podrazumevaju umerenost u fiskalnoj politici, uz budžetski deficit u idućoj godini koji je ograničen na 1,5 odsto bruto-društvenog proizvoda i monetarnu politiku čije je težište na obuzdavanju inflacije.

Očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti u Srbiji, prema ocenama Misije MMF-a, trebalo bi da doprinose i mere u finansijskom sektoru "kojima bi se predupredile eventualne pretnje stabilnosti i, ukoliko je neoiphodno, reagovalo na njih, kao i strukturne reforme kojima bi se unapredio potencijal za rast privrede i izvoza".

"Osnovni elementi fiskalnog paketa obuhvataju strogu politiku dohotka, kako bi se ograničio rast plata u javnom sektoru i penzija, kao i racionalizaciju stavki tekuće potrošnje koje ne spadaju u prioritete", ističe se u saopštenju.

"S obzirom na visok nivo deviznih rezervi Srbije, kao i na kontinuiranu dostupnost spoljnih izvora finansiranja, stend-baj aranžman se razmtra u okviru redovnih, a ne vanrednih postupaka i ograničavanja u pogledu dostupnosti sredstva", navodi se u saopštenju Misije MMF-a.

Srpske vlasti, ukazuje Misija, "ne nameravaju da povlače sredstva koja će im biti na raspolaganju u skladu sa aranžmanom, osim u slučaju da se za tim ukaže potreba".

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić je najavio da će Vlada Srbije i NBS potpisati memorandum o razumevanju o podeli odgovornosti u postizanju ukupne ciljane inflacije u 2009. godini koja bi trbalo da iznosi osam odsto, plus minus dva procentna poena.

Jelašić je, na konferenciji za novinare u Vladi, rekao da će u 2009. godini ciljana inflacija biti ne bazna, već ukupna inflacija (indeks potorošsačkih cena), koja bi do kraja iduće godine trebalo da bude oko osam odsto (odnosno plus minus dva odsto oko tog procenta).

Guverner je naveo da će monetarna politika NBS biti konzistentna i da će se i dalje referentna kamantna stopa koristiti za postizanje tog cilja.

On je rekao da dogodine građane čekaju manji i znatno skuplji krediti.

"Neće se tako brzo vratiti period od pre nekoliko meseci, kada su zajmovi u pitanju, odnosno neće biti jeftinijih novih pozajmica. Problem može da nastane ukoliko pojedini poslodavci počnu da kasne sa otplatom kredita. To će se odraziti i na zaposlene, odnosno imaće manje ili neredovnije plate, a može da bude i ukidanja radnih mesta".

Jelašić je naveo da NBS, u cilju dalje uštede, neće odobravati kredite javnom sektoru, ni direktnom ni indirektnom kupovinom državnih hartija od vrednosti, kao i da će se u narednom periodu zadržati plivajući režim kursa, a da će intervencije NBS biti samo u cilju amortizacije domaćih ili eksternih šokova.

Guverner je kazao da je sa četiri najveće banke u Srbiji dogovreno da klijentima do kraja 2009. omoguće prevremenu otplatu svih kredita bez naknade, osim kredita za refinasiranje.

Dogovor je postignut sa Bankom Inteza, Komercijalnom, Rajfajzen i Hipo-Alpe-Adrija bankom, rekao je on na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, dodavši da očekuje da će i druge domaće banke to prihvatiti.

Prema rečima Jelašića, dogovoreno je i da se omogući prelazak sa kredita indeksiranih u švajcarskim francima na kredite koji bi se obračunavali u evrima, kao i prelazak sa kredita iz bilo koje valute u dinare.

Sa tim bankama dogovoreno je i da se omogući produženje rokova otplate svih kredita, osim stambenih, rekao je guverenr NBS Radovan Jelašić.

Jelašić je rekao da će se inicirati nove izmene Zakona o NBS, u kojem će se definisati zabrana odobravanje kredita javnom sektoru, definisati proces dokapitalizacije NBS i dodatno jačanje nezavisnosti banke.

On je naveo da će se do marta 2009. doneti i Strategija o državnom vlasništvu u bankama, kao i da će biti razmatrano spajanje Poštanske štedinonice, Kredi banke, Privredne banke i Srpske banke.

Prema njegovim rečima, biće preduzete dodatne mere u cilju dodatnog kontrolisanja bankarskog sektora, naročito u pogledu njihove likvidnosti i deviznih pozicija.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image