• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija o sporazumu sa MMF: Rekli smo vam!

Poslanik DSS Radojko Obradović izjavio je da sporazum obuhvata sve ono što je stranka govorila u raspravi o rebalansu budžeta. Čedomir Jovanović izjavio je da je dogovor važan pre svega u sferi postizanja dodatne ekonomske stabilnosti. Jorgovanka Tabaković ocenila je da vlast koristi MMF kao izgovor za neophodne, nepopularne mere.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović izjavio je u petak da sporazum sa MMF obuhvata sve ono što je ta stranka govorila u raspravi o rebalansu budžeta.

"Čak smo predložili da se ide na pozajmicu kojom bi se odbranio kurs. Predsednik vlade je to pre 10 dana odbijao. Vidimo da je to sada sastavni deo sporazuma", rekao je Obradović novinarima u skupštini.

On je dodao da se do sporazuma sa MMF-om teško došlo i da DSS brine što vlada ne preduzima potrebne mere. Tek su danas prvi zakoni na dnevnom redu parlamenta a, kako je naveo, nema ostalih koji bi trebalo da minimiziraju finansijsku krizu.

Prema njegovim rečima, DSS je predložio nekoliko zakona u tom smislu i očekuje da bi njihovo prihvatanje smanjilo posledice krize i da mere za to moraju biti sveobuhvatne.

Obradović je rekao da se linearnim povećanjem penzija za 10 odsto vodilo računa o penzionerima koji primaju najveće prenzije i da to nije način da se vodi politika koja će Srbiju izvući iz krize.

On je dodao da je PUPS štitio samo penzionere sa najvećim penzijama i da apsolutno nije vodio računa o svim penzionerima, jer 60 odsto te populacije ima penzije do 20.000 dinara.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da postizanje dogovora sa MMF-om izuzetno važno pre svega u sferi postizanja dodatne ekonomske stabilnosti.

"Razlozi koji pravdaju značaj i važnost ovog sporazuma nalaze se pre svega u sferi dodatne ekonomske stabilnosti i sigurnosti koja prati naš privredni i čitav društveni sistem u nesigurnoj i nestabilnoj 2009. godini", kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da taj sporazum ohrabruje ali i zabrinjava jer je, kako je naveo, "očigledno da je vladi ovaj aranžman nametnut pre svega kao posledica unutrašnjih slabosti i pritisaka kojima je naša ekonomija bila izložena kroz prelivanje međunarodne krize preko granica Srbije".

Jovanović je naveo da je problematično to što su ostvarene polovične ekonomske mere koje se oslanjaju samo na spremnost i sposobnost društva da plaća cenu u 2009. godini, dok država ne pokazuje spremnost da se menja.

"Mi smatramo da država treba da stegne kaiš, ali ne tako što će teret prebaciti na društvo i građane kojima se plate zamrzavaju već pre svega tako što će prihvatiti reforme bez kojih se Srbija ne može transformisati", naveo je lider LDP-a.

On je naveo da očekuje od vlade liberalizaciju ekonomskih odnosa, da je potrebno pomaganje izvoznicima smanjenjem poreza, restrukturiranje javnog sektora i smanjenje doprinosa na plate i donošenje "Robin Hud" zakona kojima se obezeđuju dodatna sredstva u periodu ekonomske krize.

Jovanović je istakao da je predviđena stopa inflacije od osam odsto previsoka i da ugrožava stanovništvo i dodao da je maksimalna prihvatljiva inflacija dva procenta.

Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba Napred Srbijo izjavila je da vlast nije imala smelosti da preduzme i saopšti neophodne, nepopularne mere kao svoje već joj je za to bio potreban izgovor da su to zahtevi MMF.

"Očigledno je da je reč o onome što je moralo da se dogodi a to je da se ne odobri povećanje penzija kako bi one dostigle 70 odsto prosečne plate jer jednostavno privreda Srbije i broj zaposlenih za to nemaju snage", kazala je Tabaković novinarima u skupštini.

Prema njenim rečima izgovor predsednika Srbije Borisa Tadića koji su penzioneri lako prihvatili govori o tome da se takav scenario pripremao još u trenutku kada se odlučivalo o sastavu vlade.

Tabaković je navela da je za Srpsku naprednu stranku i dalje sporna struktura budžeta i da očekuje da će ozbiljna i odgovorna vlast da radi na tome da se odredi ne samo koliki će biti budžetski deficit, po nalogu MMF-a, nego i da malo odgovornije odredi troškove svih budžetskih korisnika.

Ona je ocenila da je povećanje penzija moralo biti selektivno, a ne linearno koje predviđa 10 odsto povećanja.

Tabaković je navela da se potpredsednik vlade i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić nije rukovodio interesima penzionera kojima je najpotrebnija pomoć, nego onim brojem njegovih saradnika kojima će to povećanje donetu znatnu razliku.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image