• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pojeftinila zbog straha od recesije

Strah od dugotrajne recesije i pad tražnje sirove nafte su u utorak doveli do pojeftinjenja te sirovine ispod 55 dolara za barel.

Strah od dugotrajne recesije i pad tražnje sirove nafte su u utorak doveli do pojeftinjenja te sirovine ispod 55 dolara za barel.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 55 centi, na 54,40 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta pojeftinila na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu za 33 centa, na 51,98 dolara za barel, prenele su agencije.

Među faktore koji su uticali na pojeftinjenje nafte spadaju činjenica da se Japan pridružio drugim velikim privredama koje su zašle u recesiju i novo smanjenje prognoze tražnje nafte, koje je iznela Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Berze hartija od vrednosti, koje trgovci naftom prate kako bi ispitali trendove globalne privrede, zabeležile su danas gubitke kao reakciju na sve brojnije dokaze da američki potrošači smanjuju potrošnju, dok velike korporacije otpuštaju desetine hiljada radnika.

"Svaki dan čujemo neke loše vesti. Tržište je već uračunalo recesiju u zemljama u razvoju i usporavanje rasta u Kini, tako da se neizvesnost sada odnosi na to koliko će trajna i duboka biti ta recesija", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme "Pervin end Gerc" Viktor Šam.

OPEK, koji u ukupnom svetskom snabdevanju naftom učestvuje sa 40 odsto, održaće krajem meseca neformalan sastanak, a neke članice traže novo smanjenje dnevne proizvodne kvote, pored smanjenja od 1,5 miliona barela dnevno, najavljenog prošlog meseca.

Šam smatra da će OPEK verovatno smanjiti kvote na sledećem redovnom sastanku, 17. decembra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image