• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetu prodajemo sve više oružja

Izvor Tanjug

Srpske fabrike oružja, vojne opreme i municije, tzv. odbrambena industrija, beleži iz godine u godinu rast izvoza koji je samo prošle godine porastao za 13,9 odsto.

V.d .pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Tanjugu da je protekle godine izdato dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 897 miliona dolara i da je to dobar pokazatelj.

Najveći kupci oružja iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD, a dozvole za velike iznose izdate su i za tržište EU, Bugarske, Rumunije, Belgije, Kipra, Nemačke.

Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače.

Takođe, povećava se i izvoz visoko sofisticiranih sistema kao što su haubice 105 i 155 milimetara, samohodni sistemi za upravljanje vatrom i optoelektronika, ističe Miloradović.

"Trend rasta izvoza odbrambene industrije Srbije, odnosno deset fabrika u većinski državnom vlasništvu, koje kontroliše Ministarstvo odbrane nastavljen je i u 2018. godini kada je izvoz tih fabrika porastao za 13, 9 odsto, u odnosu na 2017., a u odnosu na 2016. godinu čak 45 odsto", rekao je Miloradović.

UAE: Srpsko oružje pred svetom, šta se traži

Miloradović kaže i da su budžeti za opremanje u regionu prošle godine porasli 2,26 puta u odnosu na prethodnu godinu.

I Srbija prati "NATO trend"

Miloradović je dodao da se Srbija trudi da prati taj "NATO trend" i da je budžet za opremanje i za naoružanje vojne opreme takođe značajno porastao.

"Nova strategija NATO pakta je da se značajno povećaju izdaci za odbranu do dva odsto BDP-a, pre svega da se povećaju izdaci za osavremenjivanje vojske. S tim u vezi, trend povećanja izdataka za opremanje naoružanja i vojne opreme u regionu je intenzivan. Neke zemlje su povećale budžete za opremanje i do pet puta", istakao je Miloradović.

"Postoji vrlo razvijena industrijska saradnja, što se tiče uvoza, uvozimo podsisteme, sirovine i repromaterijal iz zemalja okruženja, regiona, zapadno-evropskih zemalja, ali i istočnih", rekao je pomoćnik ministra.

Vojnoj industriji dobro ide, biće i većih plata

Inače, dostignuća srpske odbrambene industrije biće predstavljena i na Devetom po redu Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji će se od 25. do 28. juna održati na Beogradskom sajmu.

Miloradović kaže da se očekuje rekordan broju posetilaca, ali i izlagača, kako domaćih, tako i stranih.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tricky

Kao i u Jugoslaviji, i dan danas gospodari rata, tj ratni profiteri nastavljaju da izvoze oružje i municiju u Afriku i na Bliski Istok, ali se sve vrati kao bumerang. Sve što služi za oduzimanje života i krvave pirove na svetskim žarištima, koštaće skupo sve koji su u toj priči. Umesto da se izvoze znanje, automobili ili muzika, oni šalju pištolje...

srBEnDA

Vojska opremljena zastarelom opremom,a radnici nam ginu u namenskoj industriji,A VI SE HVALITE IZVOZOM!

Kimi

Pa gde je onda lova? Pa ti radnici u namenskim industrijama su bedno plaćeni i svako malo su u štrajku, dakle gde je lova???

special image