• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Vojvodini većina zaposlenih žrtve mobinga

Savez samostalnih sindikata Vojvodine (SSSV) utvrdio je danas da četiri petine zaposlenih u Vojvodini ima psihičke probleme zbog posla koji radi i izloženo je mobingu.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine (SSSV) utvrdio je danas da četiri petine zaposlenih u Vojvodini ima psihičke probleme zbog posla koji radi i izloženo je mobingu.

U saopštenju Sindikata navodi se da bi dve trećine zaposlenih promenilo posao.

Kako se navodi, tokom prvog meseca rada SOS telefona za žrtve mobinga Sindikatu su se za pomoć najviše javljale osobe koje su u radnom odnosu - 80 odsto, 12 odsto poziva stiglo je od osoba koje su ostale bez posla, dok je sedam odsto njih dalo otkaz.

"U najvećem broju slučajeva mobing se dešava ljudima koji imaju više od 50 godina - oko 44 odsto, a najmanje kod zaposlenih starosti između 20 i 30 godina - četiri odsto. Podjednako su zlostavljana oba pola, a odnos je 56 naspram 44 odsto u korist žena", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je 68 odsto građana zaposleno u privatnom sektoru, dok se ostatak zaposlenih javljalo iz društvenih preduzeća. Oko 68 odsto ima završenu srednju školu, dok se zbog mobinga javilo i 28 odsto osoba sa visokim obrazovanjem.

SSSV je naveo i da su se na broj SOS telefona najčešće javljali ljudi koji se na radnom mestu osećaju poniženim i obezvređenim, a veliki broj požalio se i na neljudske fizičke uslove rada koji ostavljaju teške posledice po njihovo zdravlje.

"Nemali broj je zvao zbog nemogućnosti odlaska na bolovanje, čak i kada nisu u stanju uopšte da rade ili davanja neadekvatnih poslova u odnosu na stručnost ili godine. Obraćali su se i oni kojima je, bez objašnjenja, zarada umanjena ili nije isplaćena", navodi se u saopštenju.

SSSV je naveo da je najveći broj osoba, koje smatraju da su bile pod nekom vrstom pritiska poslodavaca, pokušao da nađe pomoć i rešenje u različitim institucijama i kod nadležnih organa, ali bezuspešno.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image