• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oporavak akcija posle šokantnog pada

Svetske akcije su danas uglavnom poskupele, usled očekivanja da vodeće centralne banke dodatno olabave kamate, dok je jen oslabio prema dolaru, nakon najave japanskih zvaničnika da će, ukoliko bude potrebno, sprečiti dalje jačanje svoje valute.

Svetske akcije su danas uglavnom poskupele, usled očekivanja da vodeće centralne banke dodatno olabave kamate, dok je jen oslabio prema dolaru, nakon najave japanskih zvaničnika da će, ukoliko bude potrebno, sprečiti dalje jačanje svoje valute.

Vol strit je juče i sinoć pretrpeo još jedan šok, jer su sva tri vodeća indeksa na toj berzi opala za više od pet odsto, na višegodišnji minimum, ali se danas situacija donekle stabilizovala, iako je američko efektno tržište i dalje na "krhkim nogama".

Uporne glasine o skorašnjem sniženju bazne kamate pod kontrolom najvećih svetskih centralnih banaka, kao i mogućnost da bi takav korak Kina mogla da preduzme još u toku današnjeg dana, uticala je najviše da se globalne akcije "maknu" sa jučerašnjeg petoipogodišnjeg minimuma, prenosi agencija Rojters iz Londona.

Svetski indeks akcija MSCI napredovao je, u opisanoj tržišnoj klimi, 0,9 odsto, dok je evropski indikator FTSEurofirst 300, kojim se meri vrednost hartija najlukartivnijih kontinetalnih kompanija, uvećan simboličnih 0,2 procenta, pošto je prethodnih dana uglavnom bio u osetnom padu.

Na indikativnoj valutnoj berzi u Londonu jen je danas oslabio jedan odsto, na 94,62 za dolar, dok je američka valuta istovremeno izgubila pola procenta prema korpi novčanih jednica šest glavnih trgovinskih partnera SAD.

Rast dolara prema jenu usledio je pošto je japanski ministar finansija Šioći Nakagava izjavio da će Tokio preduzeti neophodne mere da spreči dalje jačanje jenskih pozicija.

Tržište je, kako se navodi u agencijskim izveštajima, ignorisalo današnju odluku Banke Japana da zadrži postojeću baznu kamatu od 0,30 odsto.

Od ostalih valuta, pažnje je vredan skok australijskog i novozelandskog dolara prema američkom imenjaku za dva i u odnosu na jen za tri procenta, uglavnom usled akcija spekulanata.

Funta sterlinga je, osim toga, u Londonu vredela 1,5060 dolara, ili približno dva odsto više nego prethodnog dana, iako je britanska privreda u još lošijem stanju od američke.

Švajcarski franak je i dalje pod pritiskom i danas je vredeo neznatno manje od 1,23 za dolar, što je najviše nivo "amerikanca" od juna 2007. godine.

Lošije pozicije franka delom su uslovljene i jučerašnom odlukom centralne banke Švajcarske da osetnije snizi referentnu kamatnu stopu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image