• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeno: KONAČNO rešenje za "švajcarce"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Rešenje za švajcarce – konverzija u evre i otpis 38 odsto duga. Evo šta još piše u predlogu leks specijalisa koji je danas usvojen u Vladii upućen Skupštini na usvajanje. Korisnici kredita "uzbuđeni i zadovoljni".

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je danas, po hitnom postupku, u proceduru Skupštine Srbije.

Taj predlog usvojen je ranije danas na sednici Vlade Srbije, kojim je predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upucen u skupštinsku proceduru.

"VEOMA SMO ZADOVOLJNI"

Predsednica Udruženja građana CHF zaduženih u švajcarskim francima, Jelena Pavlović, ocenila je da je usvajanje leks specijalisa dobra vest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima. Pavlović kaže da su članovi Udruženja građana CHF veoma zadovoljni i da je najvažnije što će ovaj zakon posle mnogo godina obezbediti sigurnost i stabilnost zaduženih. "Veoma smo zadovoljni, svi smo toliko uzbuđeni", ističe Pavlović za Tanjug.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronadeno kompromisno rešenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje izmedu nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa trece strane", naveo je Mali.

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.

"Ali smo uspeli da nademo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga", kaže ministar.

Predvideno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

"Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata" istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predvideno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesećni ili šestomesecni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključ ugovor o konverziji.

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Reč je o 16.800 predmeta građana koji su se žalili sudovima zbog prezaduženosti u švajcarskoj valuti.

Ovaj problem traje više godina, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izneo ideju da se dugovi raspodele na banke (70 odsto) i državu (30%).

Komentari 72

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aleksa

Samo podsecanja radi Nekada davno uopste nisu postojali bankarski krediti za kupovinu nekretnine. I niste mogli da kupite stan. Nikada. Nikako. A onda su banke dale kredite u EUR i kasnije u CHF. Gradjanin je radio sta je morao. Potpišeš i idemo dalje pa kako ispadne. i super je što će država pomoći zaduženima u CHF. Stvarno jeste super. Ali šta ćemo sa dužnicima u EURima koji su plaćali kamatu recimo 6,9% godišnje. Ispada da su zaduženi u EURima sad gore prošli nego da su bili zaduženi u CHF. I to mnogo gore. Hoće li neko uzeti kalkulator i preračunati? Evo ja predlažem, da odmah posle CHF pomognemo i dužnicima u EUR, recimo sa 20% otpisa duga. Ili recimo ono što je država dala kao učešće zaboravimo, i to je to. Onda smo svi isti. Ili možda ipak nismo svi jednaki?

Rr

Ne usvaja Vlada zakone vec Parlament.

Vlade

Ako ovaj zakon nekome pomogne trebamo biti srecni zbog njega, a slava otpisanima tj. Ljudima koji su prihvatili konverziju i ljudima kojima su uzeti stanovi.

special image