• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Bankarski sistem preživeo prvi talas krize"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je srpski bankarski sistem uspeo da se odbrani od prvog talasa svetske ekonomske krize i da nema opasnosti da će planovi za Koridor 10 biti revidirani.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je srpski bankarski sistem uspeo da se odbrani od prvog talasa svetske ekonomske krize.

On je u intervjuu za "Politiku" rekao da su sada izazovi koje kriza donosi uglavnom usmereni ka privredi, ali da je uveren da bi Srbija na srednji rok mogla da izvuče i neke koristi.

"Štednja je jedini način da se odbranimo od krize. Moramo se uzdržati od prekomernog rasta tekuće potrošnje i pokušati da što više investiramo u budućnost", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je kazao da ne postoji opasnost da, zbog finansijske krize, planovi za Koridor 10 budu revidirani.

"Pare neće biti problem. Već smo obezbedili 1,1 milijardu evra dugoročnih i jeftinih kredita od Svetske banke, Evropske investicione i Evropske banke za obnovu i razvoj. Grci su nam rezervisali 100 miliona evra bespovratnih sredstava.", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, rokovi za izgradnju zavisiće "isključivo od naše unutrašnje organizacije, od brzine kojom budemo završavali planove, eksproprijaciju zemljišta, gradnju".

Dinkić je rekao da je uveren da je Vlada napravila pravi potez kada je odmah, u prvih 100 dana rada, pre nego što su te banke postale zatrpane zahtevima drugih zemalja, obezbedila finansiranje autoputa na Koridoru 10.

Na pitanje o mogućnost kineskog kredita, Dinkić je rekao da Kina ima mogućnost da prijateljskim zemljama odobri jeftine kredite za izgradnju infrastrukture i da je Srbija protekle nedelje kineskoj vladi zvanično iskazala interes za takav kredit.

Taj kredit bi mogao da bude iskorišćen za izgradnju beogradskog metroa, kao i nekih drugih važnih infrastrukturnih projekata, rekao je Dinkić i podsetio da je Turska koristila 700 miliona evra povoljnog kineskog kredita za izgradnju infrastrukture, uz godišnju kamatu od samo 2,5 odsto.

Upitan na koliko će stranih investicija Srbija moći da računa u narednoj godini, Dinkić je rekao da bitka za strane direktne investicije tek predstoji i da će Srbiji "oružje" biti stabilan bankarski sistem, atraktivniji poreski sistem od drugih i kvalifikovana radna snaga koja je kvalitetna i konkurentna.

"Posle usvajanja budžeta nužno je da se održi jedan ozbiljan socijalni dijalog sa sindikatima i sa poslodavcima i da se napravi zajednička strategija za narednu godinu", rekao je Dinkić.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image