• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijska kriza još dve godine

Vodeći biznismeni iz zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju Azijsko-pacifičkog regiona (APEC) ocenili su danas u Limi da će globalna finansijska kriza potrajati još jednu i po do dve godine, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Vodeći biznismeni iz zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju Azijsko-pacifičkog regiona (APEC) ocenili su danas u Limi da će globalna finansijska kriza potrajati još jednu i po do dve godine, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Šef ruske "Vnještorgbank" Andrej Kostin je ocenio, komentarišući ishod današnjeg skupa poslovnih rukovodilaca zemalja APEC, da su oni iskazali manji optimizam oko prevazilaženja tekuće krizne situacije nego lideri 21 zemlje koji učestvuju na ovogodišnjem 16 samitu Organizacije u glavnom gradu Perua.

Kostin je takođe ukazao da su mere ruske vlade, usmerene na pomoć domaćim bankama i drugim kompanijama ugroženim zbog dejstva finansijske krize, slične koracima koje su na tom planu preduzele i druge zemlje.

"Ali, kad je reč o podršci realnom sektoru ekonomije, mi smo to uradili sa više uspeha nego drugi", kazao je Kostin, čija banka je takođe dobila obilnu finansijsku pomoć iz fonda koji je početkom oktobra odobrila ruska vlada.

Šef ruske delegacije na skupu poslovnih rukovodilaca u zemaljama APEC, poznati industrijalac i milijarder Oleg Deripaska, izjavio je da bi dvodnevni skup lidera zemalja Azijsko-pacifičkog regiona, koji se završava danas, mogao da bude od veće koristi za prevazilaženje posledica krize u svetskoj ekonomiji nego prošle sedmice održani susret čelnika 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Vašingtonu.

Deripaska smatra da će praktične akcije, oko kojih je postignut dogovor na tekućem skupu članica APEC, uslediti vrlo brzo i da je to velika razlika u odnosu na zaključke G20, čiju realizaciju treba očekivati tek u budućnosti.

Državni kapital sada treba koristiti, prema rečima Deripaske, da bi se završili važni razvojni programi kao što je izgradnja škola, raznih infrastrukturnih objekata, uključujući puteve i mostove, ali uz osetno niže troškove od normalnih.

"Zemlje APEC i Evrope sada bi trebalo da se usmere na ostvarenje tih ciljeva, a ljudi treba da razumeju da fetiš budžetskog deficita nije više prioritetna tema", zaključio je on.

Skup Poslovno-konsultativnog saveta APEC, u koji svaka zemlja članica organizacija delegira nekoliko predstavnika, ima za cilj da predloži konkretne mere i akcije koje bi mogle da utiču na rešavanje tekućih ekonomskih problema u državama Azijsko-pacifičkog regiona, navodi se u izveštaju Itar-Tasa.

Ruska agencija ističe da na tekućem zasedanju Poslovno - konsultativnog saveta APEC-a učestvuju i vodeći rukovodioci niza najvećih svetskih firmi, uključujući i čelnike američkih gigantskih kompanija - "Majkrosoft" i "Dženeral motors".

U ruskoj delegaciji na skupu u Limi je, osim Kostina i Deripaske, i zamenik predsednika Upravnog odbora gasnog koncerna "Gasprom" Aleksandar Medvedev.

(Tanjug, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image