• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke primenjuju olakšice u otplati kredita

Četiri najveće banke u Srbiji trebalo bi od ponedeljka da ukinu naknadu za prevremenu otplatu kredita i počnu da primaju zahteve za produženje roka otplate kredita, kao i za konverziju zajmova u dinare, odnosno u evro. I "Unikredit banka" u Srbiji najavila je da će od sutra početi da primenjuje olakšice za otplatu kredita.

Četziri najveće banke u Srbiji trebalo bi od ponedeljka da ukinu naknadu za prevremenu otplatu kredita i počnu da primaju zahteve za produženje roka otplate kredita, kao i za konverziju zajmova u dinare, odnosno u evro.

Olakšice u otplati kredita trebalo bi, prema dogovoru s Narodnom bankom Srbije, da počnu da primenjuju "Banka Inteza", "Rajfajzen banka", "Komercijalna banka" i "Hipo Alpe-Adria banka".

Takođe, i "Unikredit banka" u Srbiji najavila je da će od sutra početi da primenjuje olakšice za otplatu kredita.

Kako se navodi u saopštenju, "Unikredit banka" će klijentima omogućiti i da, bez provizije, refinansiraju kredit uzet u drugoj banci.

Banka će omogućiti i klijetima koji su uzeli zajmove indeksirane u stranim valutama da ih prebace u dinarske, osim stambenih kredita.

Omogućeno je i prebacivanje kredita odobrenih u švajcarskim francima zamene kreditima indeksiranim u evrima, takođe bez naplate provizije.

Ta olakšica u Unikredit banci važi i za stambene kredite, pošto je ugovorom o kreditu definisano da klijent može zahtevati promenu valute jednom u toku perioda otplate bez naplate provizije.

Za razliku od "Unikredit banke" mere u ostale četiri podrazumevaju ukidanje naknade za prevremenu otplatu kredita za sve kredite, osim u slučaju refinansiranja u drugoj banci. Takođe u tim bankama je moguće produženje roka otplate do godinu dana za kredite u korišćenju, po zahtevu klijenta, konverziju kredita indeksiranih u stranoj valuti u dinarske i konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evro, ukoliko to klijent zatraži.


NBS je ranije saopštila da ne postoje "birokratski problemi" zbog kojih bi banke odlagale primenu olakšica za otplatu kredita, a "pogotovo prepreka nisu propisi" centralne banke.

Posle sastanka s predstavnicima četiri najveće banke, da bi omogućila da se primena mera ne prolongira, NBS je obavestila banke da mogu odmah da počnu s primenom tih olakšica, što će centralna banka uvažiti i obuhvatiti predstojećim izmenama svoje regulative.

Guverner NBS Radovan Jelašić istakao je da prelasci iz jedne u drugu valutu kredita neće uticati na rejting tih dužnika, odnosno da to ne znači da će banke biti prinuđene da tog dužnika stavljaju u jednu kategoriju niže, čime poskupljuje kredit.

"Iskreno se nadamo da banke, kada neko pređe na jedan duži vremenski period ili kada pređe na neku drugu valutu, neće iskoristiti to kao momenat da dodatno povećaju svoje marže, nego će se pridržavati originalnih uslova", rekao je guverner NBS.

Kao ilustraciju efekata produženja roka otplate "Hipo Alpe Adrija Banka" navela je primer jednog potrošačkog kredita.

Ukoliko se za ranije odobreni potrošački kredit po godišnjoj kamatnoj stopi od 12,5 odsto, u iznosu od 10.000 evra i sa rokom otplate od pet godina, odobri produženje roka za dodatnih godinu dana, mesečna rata će se smanjiti sa 225 na 198 evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image