• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi garantuju sprovođenje energo-sporazuma

Kopredsednik Mešovitog Srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Sergej Šojgu u ponedeljak je ponovio čvrstu garanciju da će sva tri segmenta bilateralnog energetskog sporazuma biti realizovana, izjavio je srpski ministar Ivica Dačić.

Kopredsednik Mešovitog Srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku saradnju Sergej Šojgu u ponedeljak je ponovio čvrstu garanciju da će sva tri segmenta bilateralnog energetskog sporazuma biti realizovana, izjavio je srpski ministar Ivica Dačić.

"Još jednom smo zajedno usaglasili da se energetski sporazum sastoji iz tri sastavna dela - prodaje NIS-a, realizacije gasovoda Južni tok kroz Srbiju i proširenja kapaciteta i modernizacije skladišta gasa u Banatskom Dvoru", rekao je Dačić posle razgovora u Moskvi.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija očekuje da će garancije o realizaciji sva tri segmenta sporazuma biti sastavni deo Protokola sa sednice Komiteta koji bi u utorak trebalo da bude potpisan.

Dačić, koji je kopredsednik Komiteta, rekao je da je za Srbiju ključno pitanje da osim prodaje NIS-a dođe i do izgradnje gasovoda koji će svojim kapacitetom zadovoljiti potrebe Srbije.

"Ukoliko postoje takve čvrste garancije da će dogovor biti ispoštovan u sva tri dela, onda bi do 20. decembra ili do kraja godine došlo do realizacije prvih ugovora", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Šojgu je kazao da on ne vidi u tome problem i da se "Rusija našla u čudu zašto se uopšte dovodi u pitanje izgradnja gasovoda".

Na pitanje novinara da li su srpska i ruska strana bliže kad je u pitanju prodaja NIS-a posle najnovijih razgovora, s obzirom da je Srbija postavila nove uslove, Dačić je odgovorio da je od predstavnika "Gaspromnjefta" koji je pregovarao sa NIS-om "čuo da tu nema nekih suštinskih nepremostivih velikih razlika".

On je takođe rekao da kupoprodaja NIS-a nije bila predmet sastanka, odnosno da nije bilo predviđeno potpisivanje bilo kog konkretnog ugovora o tome.

Prema Dačićevim rečima, "cilj je bio da se razmotri na najvišem političkom nivou da li Rusija ostaje pri onome što je dogovoreno".

Srpski ministar je takođe rekao da je tokom sastanka sa Šojugom dogovoreno da se na listu proizvoda iz sporazuma o slobodnoj trgovini uvrste nameštaj i automobili, što znači da će oni biti recipročno oslobođeni carine i da će biti utvrđene godišnje kvote.

Dačić je ocenio da je to "od velikog značaja za razvoj srpske privrede i privlačenje investicija iz zemalja Evrospke unije i Rusije".

Rekao je i da je u razgovorima sa Šojguom posvećenom stanju ekonomskih odnosa dve zemlje, naglašena potreba daljeg jačanja ekonomske saradnje i učvršćivanja političkih veza.

Dačić je rekao da je u ponedeljak takođe dogovoreno da u najskorije vreme Rusija ukine vize za srpske građane.

U susretu sa ministrom policije Rašidom Nurgalijevim, dogovoreno je da uskoro bude potpisan ugovor o saradnji policija dve zemlje, dodao je on.

U delegaciji u Moskvi su i srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i ministar za energetiku Petar Škundrić, koji su imali odvojene sastanke po resornim ministarstvima.

Dačić će se u utorak sresti sa potpredsednikom ruske vlade Igorom Sečinom i na tom sastanku će još jednom biti razmotrena sva pitanja vezana za ekonimsku saradnju.

Mešovita komisija usvajanjem protokola o dvodnevnim dogovorima u Moskvi bi trebalo da završi rad u utorak.

(Beta - foto Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image