• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDV uskoro na rate?

Vlada Srbije će, kako saznaju "Novosti", prvi put od 2000. godine doneti set mera koje će u potpunosti biti okrenute privredi, a pre svega izvoznicima. Tako se razmatra i mogućnost odloženog plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Vlada Srbije će, kako saznaju "Novosti", prvi put od 2000. godine doneti set mera koje će u potpunosti biti okrenute privredi, a pre svega izvoznicima.

Kako je "Novostima" potvrdio i državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić, koji je, u ime ove institucije u radnoj grupi Vlade za praćenje efekata svetske finansijske krize, razmišlja se i da Fond za razvoj dobije potpuno drugačiju ulogu. Inače, nove mere bi trebalo da budu predstavljene do kraja nedelje.

"Zahtev privrednika bio je da se malim i srednjim preduzećima novac daje za obrtna sredstva, a ne za nove projekte, jer se zbog krize mogu očekivati problemi sa likvidnošću. Ovaj zahtev se i te kako ozbiljno razmatra", kaže Ilić.

Posle kontakata sa predstavnicima Unije poslodavaca Srbije, Vlada razmatra i mogućnost izmene Zakona o PDV. Dozvolilo bi se, naime, i odloženo plaćanje poreza na dodatu vrednost. U tom slučaju bi se novac namenjen PDV iskoristio za obrtna sredstva.

Očekuje se i da se naredne godine umanji broj činovnika, ali i državnih institucija. Određeni sektori biće potpuno ukinuti, neke agencije sličnih nadležnosti biće spojene, a subvencije svedene na najmanju meru.

Biće manje para iz državne kase za Železnice Srbije, projekte iz oblasti turizma, nauke i tehnologija, kulture, prosvete i sporta.

Unija poslodavaca Srbije juče je uputila Socijalno-ekonomskom savetu Vlade predlog od 11 mera za suprotstavljanje uticajima svetske finansijske krize u Srbiji.

Poslodavci su, tako, predložili hitno formiranje socijalnog pakta u vreme trajanja krize, koji bi usvojili svi socijalni partneri. Poslodavci, naime, ne bi otpuštali radnike, dok bi sindikati obustavili štrajkove. Vlada bi obezbedila veću uštedu u javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Poslodavci su, u tom smislu, od države tražili za neto izvoznike i oslobađanje od plaćanja izvoznih dozola i administrativnih taksi, a predlaže se i ukidanje avansnog plaćanja PDV.

Predlažu i izmene zakona o javnim nabavkama kojim bi se omogućilo davanje prednosti domaćim preduzećima, kako bi novac ostao u Srbiji, zatim osnivanje agencije za naplatu potraživanja i pravljenje strategije o plasmanu robe i usluga na vanevropska tržišta.

Poslodavci su od Vlade zatražili, radi očuvanja makroekonomske stabilnosti, preispitivanje celokupne potrošnje i potpunu kontrolu nad tokovima novca u 2009. i 2010. godini.

Od države su, inače, tražili da izvoznike oslobode i od plaćanja izvoznih dozvola i administrativnih taksi.

Poslodavci predlažu i izmene zakona o javnim nabavkama kojim bi se omogućilo davanje prednosti domaćim preduzećima, kako bi novac ostao u Srbiji...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image