• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olakšice za otplatu kredita kod 20 banaka

Ukupno 20 banaka u Srbiji iskazalo je spremnost da klijentima pruži mogućnost da koriste dodatne opcije za otplatu kredita, dok su dve banke najavile da će sačekati odgovarajuću regulativu Narodne banke Srbije, izjavila je viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović.

Ukupno 20 banaka u Srbiji iskazalo je spremnost da klijentima pruži mogućnost da koriste dodatne opcije za otplatu kredita, dok su dve banke najavile da će sačekati odgovarajuću regulativu Narodne banke Srbije, izjavila je viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović.

Ona je na konferenciji za novinare podsetila da je prethodno sa četiri najveće banke dogovoreno da građanima do kraja 2009. godine ponude produženje roka otplate kredita do godinu dana, konverzija kredita iz švajcarskih franaka u evre i iz stranih valuta u dinare, kao i prevremena otplata kredita bez naknade.

Viceguvernerka je najavila da će NBS odgovarajući pravni akt doneti do polovine decembra.

Erić-Jović je ukazala da će od tog pravnog akta zavisiti samo produženje roka otplate kredita, a ne i prevremena otplata kredita bez naknade i mogućnost konverzije kredita iz švajcarskih franaka u evre i iz švajcarskih franaka i evra u dinare, koje banke mogu odmah da primenjuju.

Viceguvernerka je izrazila očekivanje da će banke po završetku svojih kalkulacija, nezavisno od donošenja regulative, početi i odobravanje produženja roka otplate i podsetila da će taj pravni akt imati ograničeno trajanje primene, do kraja 2009. godine.

Primenu dodatnih mogućnosti otplate banke moraju sprovesti bez dodatnih troškova, koji su sada jedan do tri odsto, konverzija kredita mora biti ponuđena pod transparentnim uslovima, uz ravnotežne kamatne stope, sa nepromenjenom maržom i po "fer" kursevima, istakla je ona.

Pri produženju roka otplate kredita moraju važiti isti ili povoljniji uslovi kao za postojeće kredite, i to prema klijentima koji uredno izmiruju obaveze i čije teškoće u otplati su privremene, dok će pri produžavanju roka otplate gotovinskog kredita on morati da bude konvertovan u dinare.

Viceguvernerka je ukazala da produženje otplate za sada neće biti moguće za stambene kredite, pošto banke prvo treba da razgovaraju sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita i vide kako će "premostiti" deo vezan za osiguranje.

Najavljenim pravnim aktom biće suspendovano pravilo da kreditno zaduženje građana ne sme da pređe 30, odnosno 50 odsto zarade, ali samo za klijente koji su taj odnos poštovali u trenutku dobijanja kredita i ako je prekoračenje nastalo usled rasta kursa, objasnila je Erić-Jović.

Takođe, prema njenim rečima, predviđeno je da banke u slučaju aneksiranja ugovora, odnosno produžavanja roka otplate kredita neće biti u obavezi da formiraju dodatnu rezervaciju za potencijalne gubitke.

Viceguvernerka je ukazala da građani treba sami da procene da li im se isplati da iskoriste dodatne opcije za otplatu kredita i da se o tome posavetuju u banci, ističući da te opcije "nisu 'a priori' povoljnije, niti su u svakom trenutku povoljnije".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image