• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Globalna kriza će Srbiju indirektno pogoditi

U tekstu šefa kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmona Greja, objavljenom na na sajtu banke, se navodi da će globalno usporavanje svetske ekonomije Srbiju indirektno pogoditi, ali ona sa svojom budućnošću u Evropskoj uniji i svojim prijateljima na istoku ima sjajnu privrednu poziciju.

Globalno usporavanje svetske ekonomije Srbiju će indirektno pogoditi, ali ona sa svojom budućnošću u Evropskoj uniji i svojim prijateljima na istoku ima sjajnu privrednu poziciju, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej, u autorskom tekstu koji je danas objavljen na bančinom sajtu.

Grej je ocenio da Srbija iz globalne krize može da izađe jača i čvršća, "sa potpuno smanjenim deficitom spoljnotrgovinskog računa", ako nastavi da ostvaruje rast po stopi od tri do četiri odsto i ako se privredni uspon obezbedi pretežno iz ulaganja u konkurentne aktivnosti, uključujući infrastrukturu, a ne iz visoke domaće tražnje.

"Neće biti lako. Valja napraviti tešku odluku za održavanje budžetskog deficita ispod dva odsto društvenog proizvoda. Ipak, ne treba se plašiti, to se može uraditi", ocenio je zvaničnik SB u tekstu pod naslovom "Izvući maksimum iz međunarodnih tržišta".

On je ukazao, analizirajući sadašnje stanje zdravlja naše privrede, da je srpski finansijski sistem "na početku globalne finansijske krize u mnogo, mnogo boljem položaju nego što je bio u vreme one specifične srpske krize početkom 90-tih (godina)".

"Ovdašnji bankarski sektor je, zahvaljujući zdravorazumskoj politici Narodne banke Srbije, dobro kapitalizovan, a zemlja ima jake rezerve (devizne), koje treba da je provedu kroz oluju", istakao je Grej.

U tekstu "Rimovanje zarada i potrošnje", objavljenom takođe na sajtu Svetske banke, Grej ukazuje da je regulisanje budžetske potrošnje i fonda plata sada jedno od najosetljivijih pitanja u Srbiji.

"Plate treba da rastu samo ako raste i produktivnost", istakao je on, uz opasku da svako opiranje tome može da znači kratkoročnu dobit ali i "dugoročnu glavobolju".

Grej je pri tome podsetio na negativno iskustvo koje je naša zemlja imala 90-ih godina, kada su, kako je naglasio "građani Srbije platili cenu trošenja iznad onoga što je privredna aktivnost omogućavala".

Prema njegovoj oceni, ozbiljan problem u Srbiji sada bi mogla da bude činjenica što plate obuhvataju deset odsto vrednosti bruto društvenog proizvoda zemlje, dok u nekim evropskim i centralno-azijskim državama one iznose svega 6,3 procenta.

Od Srbije u regionu po tom pokazatelju jedino je lošija Hrvatska, gde plate čine 11,1 njenog BDP, istakao je on.

Slovačka, koju bi , prema rečima Greja, Srbija najviše volela da sledi na putu ka Evropi, troši na plate oko 5,9 odsto BDP-a.

Šef beogradske kancelarije Svetske banke je poručio, kad je reč o ostvarivanju svih glavnih projekcija iz budžeta Srbije za 2009, da ono što je zapisano u tom dokumentu zaista treba i da se uradi.

"Ljudima koji vode ekonomsku politiku (Srbije) potrebna je politička podrška i podrška građana", zaključio je Grej.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image