• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ALARM: Raste trgovinski deficit

Izvor Fonet

Dobre vesti su da raste trgovina Srbije sa svetom, poprilično je porastao izvoz ali može da zabrinjava što uvoz raste više od izvoza.

 Trgovinski deficit veći 15,6 odsto Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-mart bila je 9.626.400.000 evra, što je za 8,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a pokrivenost uvoza izvozom je sa 75,4 pala na 74 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvoz je bio 4.092.800.000 evra, što je povećanje od 6,9 odsto, a vrednost uvoza je bila 5.533.600.000, ili za devet odsto više odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Zapadni Balkan stiže na nivo EU - za 33 godine?

Deficit iznosi 1.440.800.000 evra, što je povećanje od 15,6 odsto.

U strukturi izvoza po nameni proizvoda (princip pretežnosti) najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju, 60,9 odsto, a slede roba za široku potrošnju - 28,1 odsto, oprema - 11,1 odsto.

Najveći uvoz je, po nameni, bio proizvoda za reprodukciju - 55,1 odsto, a potom roba za široku potrošnju, 19,7 odsto i oprema, 13,3 odsto, dok neklasifikovana roba po nameni iznosi 11,9 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine 63,8 odsto ukupne razmene.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, Srbija najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, kao i sa Slovačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Slovenijom, Švedskom i Holandijom.

Najveći deficit je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Rusijom, a potom sa Nemačkom, Turskom, Poljskom, SAD, Mađarskom, Francuskom, Ukrajinom, Belgijom, Korejom, Vijetnamom, Danskom, Švajcarskom.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoccc

Trgovina s EU ? Pa ljudi moji AV i Orban se "gledaju" svakih 25-30 dana. To je ok. Ali da ne rese pitanje zadrzavanja kamiona na obe geanice ,to je katastrofa. S obe strane . Vozila cekaju po 25-30 sati na ulazak u Hu i isto toliko kod nas na terminalu. Bezpotrebne fitosanitarne kontrole na radijaciju robe iz EU. Nameti,skup prevoz ...sve su to stvari koje sprecavaju i otezavaju trgovinu u oba pravca.

1968

Ko bi rekao kad tece med i mleko

Čika Toma

Ma nemoguce.😂😂😂

special image