• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji u novembru zabeležena deflacija

U Srbiji je u novembru zabeležena deflacija od 0,1 odsto, a inflacija u prvih 11 meseci ove godine je bila 7,9 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U Srbiji je u novembru zabeležena deflacija od 0,1 odsto, a inflacija u prvih 11 meseci ove godine je bila 7,9 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi u saopštenju, u novembru su cene robe na malo bile niže za jedan odsto nego u oktobru, dok su cene usluga povećane za 2,4 odsto.

Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u proseku su u novembru bile niže za 2,3 odsto. Zabeležen je pad cena naftnih derivata i sezonsko povećanje cena tekstilnih proizvoda i obuće.

Cene poljoprivrednih proizvoda u novembru su bile više za 0,9 odsto nego u oktobru zbog sezonskog povećanja cena povrća i cene jaja.

Industrijski prehrambeni proizvodi poskupeli su u oktobru u proseku za 0,5 odsto, zbog povećanja cena prerađenog povrća i voća, svežeg mesa i mesnih prerađevina.

Republički zavod za statisitiku je naveo da su cene pića u proseku povećane za 1,5 procenata, dok su cene duvana i duvanskih proizvoda nepromenjene.

Porastu cena usluga od 2,4 odsto, kako se navodi, doprinelo je povećanje cena društvene zaštite i mesečne pretplate u fiksnoj telefoniji.

Troškovi života u Srbiji u novembru 2008. godine ostali su na oktobarskom nivou, čime je ukupno porast troškova života od januara do novembra ostao 8,8 odsto.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru je bila manja za 3,4 odsto nego u istom mesecu lane, a u odnosu na prosek 2007. godine bila je veća za 8,6 procenata.

Za prvih deset meseci 2008. godine industrijska proizvodnja u Srbiji bila je za 2,4 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.

Posmatrano po sektorima, u oktobru ove godine, u odnosu na isti mesec 2007. godine pad, od 4,5 procenata, imala je prerađivačka industrija, dok je pad, od 2,2 odsto, imala oblast proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode.

Sektor vađenje ruda i kamena imao je rast od 6,4 odsto.

Kako je istaknuto, obim industrijske proizvodnje u oktobru ove godine u odnosu na oktobar 2007. godine imao je pad kod 16 oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 53 odsto, a rast kod 13 oblasti koje čine 47 odsto strukture industrijske proizvodnje.

Po analizama RZS-a, najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u oktobru ove godine imale su proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, osnovnih metala, proizvoda od gume i plastike, motornih vozila i prikolica, kao i proizvodnja derivata nafte.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image