• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladi dostavljen Nacrt budžeta za 2009.

Ministarstvo finansija završilo je danas izradu Nacrta budžeta za 2009. godinu i uputilo ga Vladi Srbije na usvajanje, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.Početkom naredne nedelje, nakon dostavljenih primedbi, nadležni odbori Vlade će razmatrati predlog budžeta i Vladi dostaviti svoje mišljenje.

Ministarstvo finansija završilo je danas izradu Nacrta budžeta za 2009. godinu i uputilo ga Vladi Srbije na usvajanje, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Precizirano je da Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa okvirne rashode 761 milijardu dinara, prihode 715 milijardi dinara, budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Početkom naredne nedelje, nakon dostavljenih primedbi, nadležni odbori Vlade će razmatrati predlog budžeta i Vladi dostaviti svoje mišljenje.

U Vladi je Beti danas rečeno da će Vlada iduće nedelje usvojiti predlog budžeta za 2009. godinu i dostaviti da Skupštini na usvajanje.

Prihodi budžeta Srbije u 2008. godini bili su planirani u iznosu od
639,6 milijardi ali su rebalansom povećani na 650,2 milijarde dinara, dok su planirani rashodi sa 680,5 milijardi povećani na 695,9 milijardi dinara, tako da je budžetski deficit povećan na 45,8 milijardi dinara sa 40,9 milijardi dinara.

Predlogom budžeta za iduću godinu prihodi i rashodi su uvećani za oko devet odsto u odnosu na ovogodišnje, a budžetski deficit treba da iznosi 1,5 odsto očekivanog bruto-društvenog prozivoda (BDP).

Najveće povećanje u budžetu za iduću godinu u odnosu na 2008. je u isplatama za penzije, na osnovu vanredne povišiće penzionerskih primanja za 10 odsto, koja je počela da se obračunava na oktobarske penzije.

Tanjugu je ranije u Ministarstvu finansija rečeno da je kašnjenje dogovora o predlogu budžeta posledica dugih razgovora sa misijom MMF-a o budžetu za 2009. godinu, tako da je bio kratak rok da se posle dogovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom usaglase sve budžetske stavke.

Vlada Srbije planira, kako je najavio premijer Mirko Cvetković, da ukupna inflacija ne bude veća od osam odsto, a rast zarada do 10 odsto, dok bi rast BDP-a bio korigovan sa ovogodišnjih sedam na oko 3,5 odsto u 2009. godini.

Ocena je Narodne banke da će inflacija u 2009. biti u rasponu između šest i 10 odsto, jer je neizvesno kretanje kursa zbog finansijske krize u svetu.

Premijer Cvetković najavio je u intervjuu Tanjugu, krajem novembra, da su u pripremi mere štednje u oblasti javne potrošnje i naglasio da će budžet biti restriktivan, što znači da će biti smanjena javna potrošnja.

Budžetski korisnici, pre svega penzioneri, neće biti oštećeni, jer će njihove penzije na decembarskim čekovima biti 15 odsto veće i taj iznos važiće i u narednoj godini, ali da je dogovor da se na kraju prvog polugođa 2009. detaljno analizira ekonomska situacija i da se potom "ide u moguće korekcije", rekao je Cvetković.

On je naglasio da je "ideja da se ne ugrožava standard stanovništva" i da, za sada, nema razmišljanja o smanjenju penzija.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) penzije iduće godine treba da ostanu u istom iznosu, a da plate plate rast ciljane inflacije, od oko osam odsto.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je danas da ne očekuje da će biti prihvaćeni amandmani te poslaničke grupe u vezi sa budžetom za 2009. godinu i da ne postoji način da ta grupa glasa za budžet.

"Na Zakon o budžetu vlada nikada ne prihvata bilo koji amandman opozicije, jer bi to zahtevalo novih 15 dana usaglašavanja budžeta koji još uvek nije usaglašen", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

"Mi ćemo joj (vladi) danas pomoći i predstaviti program za izlazak iz krize, mi nećemo samo da kritikujemo već izlažemo program", rekao je Nikolić i dodao da će program biti štampan i u medijima, "u želji da se pomogne da u Srbiji bude bolje".

Nikolić je kazao da "ako to ova vlada hoće da sprovodi, smatram da će uspeti da izvuče zemlju, ako ne želi, verovatno ćemo imati veliku krizu i imaćemo nove parlamentarne izbore".

"Posle ovoliko katastrofalnih rezultata afera nijedan član vlade ne razmišlja sa sigurnosću o izborima i otvaraju se velike šanse za opoziciju", dodao je Nikolić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image