• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li poskupeti struja?

Izvor mondo.rs

Od prošle sedmice, od kada je delegacija MMF stigla u Beograd, mediji spekulišu da će jedna od preporuka biti i povećanje cene struje za pet odsto. Za sada nije bilo reči o tome, ali...

 Cena struje - moguće da MMF traži poskupljenje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Analiza Svetske banke potvrdila je da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Kako RTS saznaje, u razgovorima MMF-a i Vlade za sada nije bilo reči o poskupljenju kilovata, takođe ni EPS nije podneo zahtev za korekciju cene.

Aražman sa MMF-om je savetodavan, razgovori traju dve sedmice i nije isključeno da u sklopu nastavka reformi EPS-u preporuče i povećanje cena.

To ne mora da bude obavezujuće jer cenu struje odobrava Agencija za energetiku, ali prvo EPS mora da prosledi zahtev koji prethodno odobri Nadzorni odbor kompanije. A procedura je jasna.

"Mi na osnovu metodologije koju smo propisali, opravdanosti troškova, sve to analiziramo. Zato je i rok od mesec dana da se to analizira, da li treba toliko, da li treba manje, da li treba uopšte. Ali stvarno, unapred da pričamo ništa ne možemo", kaže za RTS Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

Srpsko tržište električne energije je potpuno otvoreno i svi potrošači, fabrike, ustanove, institucije i male radnje, sem građana, već ugovaraju struju po komercijalnim cenama najčešće na godinu dana.

Za tri miliona i trista hiljada domaćinstava cenu još reguliše država i ona je najniža na evropskom tržištu. Zato se niko od trgovaca ne usuđuje da parira EPS-u i ponudi jeftinije kilovate.

"Struja u Srbiji je takva zato što je 'Elektroprivreda Srbije' domaća kompanija i da treba država da nađe ravnotežu između onoga šta je isplativo za EPS. Da EPS može da preživi i razvija se kao kompanija, da može da ostane konkurentan – i toga da građani plaćaju, ipak, jeftiniju struju od domaće kompanije nego od nekog ko bi uvozio struju i prodavao je", navodi Jelica Putniković iz Balkan magazina.

EPS je započeo velike investicionione poslove koji našoj zemlji treba da obezbede čistiju energiju. A prošle godine domaćinstvima cena struje nije menjana.

Poslednji put korekcija je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat sata povećna za dva posto, što je prosečne račune uvećalo za 68 dinara.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Oklopnik

Treba ono solarno na krov ko moze i sto manje posla sa drzavom!

Jovan Repac Predsednik Plandista

Struja u Srbiji je naj jeftinija u celoj Evropi malo poskupljenje neznaci nista jer su penzije rasle plate su porasle u svim drzavnim ustanovama standard je sve veci i veci i ovo malo povecanje se moralo desiti zbog rasta standarda. Srbija ekonomski jaca iz dana u dan.

Filip

@Jovan Repac Predsednik Plandista Bedo sendvičarska.

special image