• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstva bi da štede, ali ne znaju kako

U više ministarstava Vlade Srbije Tanjugu je potvrđeno da su razmatrane mogućnosti uštede, ali je bilo i onih u kojima je rečeno da je prostor za uštede u njihovim resorima "značajno mali" kao i da će više detalja o tome izneti nakon zajedničke sednice vladinih odbora koja je zakazana za 1. decembar.

U više ministarstava Vlade Srbije Tanjugu je potvrđeno da su razmatrane mogućnosti uštede, ali je bilo i onih u kojima je rečeno da je prostor za uštede u njihovim resorima "značajno mali" kao i da će više detalja o tome izneti nakon zajedničke sednice vladinih odbora koja je zakazana za 1. decembar.

U ministarstvu zdravlja je rečeno da budžet koji je predviđen za to ministarstvo neće komentarisati dok ne prođe sednicu odbora, a nešto otvoreniji u izjavama bili su ministarka pravde Snežana Malović i ministar prosvete Žarko Obradović.

Ministarka Malović je navela da su u tom resoru "razmatrane sve mogućnosti za uštedu i da će se na tome raditi u toku vikenda".
Ona nije mogla da precizira procenat moguće uštede, ali je istakla da "uvek kada se napravi pravilna preraspodela, prostora za uštedu ima".

"Ono što je najvažnije to je da je Ministarstvo finansija imalo apsolutno razumevanja što se tiče pravosudnih organa i Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija", navela je i dodala da "što se tiče ostalih nivoa Ministarstva pravde, svakako će biti izvršena racionalizacija i ušteda".

Ministar prosvete Žarko Obradović sa druge strane tvrdi da "je logično da prema tom Ministarstvu ne budu upućeni zahtevi za uštedom".

"Obrazovanje treba zemlju da povede u svet, a verujte mi na reč, mi smo u ovom budžetu dobili mnogo manje nego što smo tražili", naveo je Obradović ne mogavši međutim da precizira tačan iznos budžeta predviđen za Ministarstvo prosvete.

Prema njegovim rečima, kada se ima u vidu da 96 odsto budžeta Ministarstva prosvete ide na plate zaposlenih, onda je sasvim jasno koliko malo ostaje za druge potrebe.

"Ima nekoliko otvorenih pitanja, za koja mi nemamo odgovor sa stanovišta predviđenih sredstava u budžetu. Tu su master studije, besplatni udžbenici... Ostale su i nerešene stvari za neke druge kategorije iz obrazovanja i njihove nadoknade, a da ne pominjem investicije u više hiljada objekata", rekao je Obradović.

U Ministarstvu eneregetike navode da će o novcu iz budžeta za 2009. godinu koje je dobilo to ministarstvo moći da govore tek u ponedeljak.

Oni su istakli da je to Ministarstvo rebalansom budžeta za ovu godinu dobilo oko 17 odsto manje u odnosu na prošlu godinu i da će zbog toga najverovatnije morati da "uskrate" realizaciju nekih projekata koji su bili planirani za ovu godinu.

U Ministarstvu za telekomunikacije takođe ističu da će u ponedeljak znati koliko će tačno novca dobiti iz budzeta za 2009. godinu i dodaju da će, kako stoji u predlogu, dobiti otprilike isti iznos kao i za 2008. godinu, oko 230 miliona dinara.

Ministarstvo telekomunikacija je jedno od najmanjih, pa je isto tako i budžet Ministarstva za telekomunikacije i informaciono drustvo jedan od najmanjih.

U tom ministarstvu su kažu i budžetom za 2008. godinu raspolagali relativno dobro i dodaju da nikada nisu ni imali priliku da mnogo troše.

To ministarstvo će u narednoj godini nastojati da uradi što više od planiranih ciljeva, kao što su ulaganja u brzu harmonizaciju sa regulativom EU, efikasniju primenu zakona telekomunikacija, uvođenje novih elektronskih servisa za privredu i građane, sprovođenje zakona u oblasti IKT i postanskih usluga, kao i realizacija projekata E- uprave i razvoj domaceg trzista informacionih i komunikacionih tehnologija.

Ministarka za NIP Verica Kalanović koja sa kolegom zaduženim za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem boravi u Kragujevcu kazala je novinarima da nije detaljno pogledala budžet, ali je ukazala i na neophodnost da taj resor dobije 47 milijardi dinara u budžetu za 2009. godinu.

Ona je ocenila da bez 47 milijardi investicija nema otvaranje novih radnih mesta, nema direktnih stranih investicija, privrednog razvoja i naglasila da ova vlada mora da bude svesna da samo ekonomski razvoj obezbeđuje socijalnu odgovornost.

Milutin Mrkonjić rekao je da budžet mora da obezbedi 760 miliona evra za iduću godinu za realizaciju kapitalih projekata, koridora 10, izgradnju puteva i pruga, i dodao da 300 miliona mora da ide iz budžeta, a ostali deo sredstava iz međunarodnih kredita.

U Ministarstvu ekonomije takođe su predviđene značajne uštede, a kako je sam ministar Mlađan Dinkić nedavno najavio u intervjuu "Politici" -predviđene su uštede na službednim putovanjima, materijalnim troškovima i sličnim izdacima.

Već su ukinuta i dva sektora u Ministarstvu, kao i mesto jednog državnog sekretara i dva mesta pomoćnika ministara. Planira se takođe i smanjenje broja zaposlenih u Agenciji za privatizaciju ali i spajanje nekih institucija, čije se funkcije dupliraju - Fonda za razvoj i Garancijskog fonda, kao i Agencije za osiguranje izvoza.

Nacrt budžeta za 2009. godinu biće razmatran u ponedeljak, 1. decembra na zajedničkoj sednici svih odbora Vlade Srbije, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Očekuje se da će sednici, kako je rečeno nacionalnoj agenciji, učestvovati svi ministri, a u središtu pažnje biće nacrt budžeta za 2009. godinu.

Ministarstvo finansija dostavilo je u petak Vladi Srbije Nacrt budžeta u kome su ukupni rashodi 761 milijardu dinara, a prihodi 715 milijardi dinara, budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image