• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika šteta: Sneg uništio maline

Izvor Beta

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je sneg koji je pao u planinskim krajevima oko Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja i Nove Varoši naneo veliku štetu malinjacima.

 Sneg uništio maline širom Srbije Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U tim krajevima se gaji oko 90 odsto ukupne domaće proizvodnje malina.

Radović je dodao da iako se temperatura nije spuštala u veliki minus, manja količina vlažnog snega, visine do 10 centimetara, polomila je rodne grane u mnogim zasadima maline u desetinama sela iznad 600 metara nadmorske visine.

"Do juče smo imali problem sušenja zasada, zbog čega je rod prepolovljen, naročito u nižim predelima. Sada je i u brdskim krajevima sneg načinio istu štetu i izvesno je da ćemo u ukupnom zbiru imati daleko niže prinose od očekivanih", rekao je Radović za lokalni portal Ozon press.

On je dodao da će proizvođači koji su osigurali zasade delimično naplatiti štetu, ali da ima mnogo onih koji nisu osigurani od te nepogode ili su zakasnili sa potpisivanjem polise.

Brojni malinari su snežnu majsku noć proveli u zasadima, stresajući sneg sa grančica, kako bi sprečili veću štetu u malinjacima.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

alex roth

za unistenje malina i svega sto dolazi od manipulacije svetske klime od strane poznatih agresora koji unistavaju svetski klimatski sistem u cilju stvaranja klimatskih udara po cel lom svetu u slucaju ratnih prilika.nazalost ti paceri,zvani naucnici,nisu dovoljno sposobni da ucine nepogresivi sistem aktivnim i stoga taj klimatski haos po svetu.da su se vodili opomenom super naucnika nikole tesle da se okane tih manipulacija zbog mogucih katastrofalnoih posledica izbegli bi te katastrofe.mi to lazno nazivamo "klima wandlung", sto bi znacilo,ublazeno,klimatske,promene.lazu cim usta otvore iz kojih nikada ne izadje istina.

Realno

Zamisli naneta steta malinama,ok stoji to sve,sve to ljude udara po dzepovima... kad pola useva vojvodine potuce led to se ni ne spomene,a jedna malina da otpadne to je odmah udarna vest... nepravde je bilo i bice,ali ovo je vec preterano

Boban PŽ

U kom je to selu u Požegi padao sneg pa uništio malinu.E ovo se zove lažna informacija.U požeškim selima NIJE padao sneg!!!

special image