• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za evro - 89,5 dinara, očekuje se dalji pad

Dinar je danas oslabio za 0,35 odsto prema evru i time pao na najniži nivo od početka godine. Zvanični srednji kurs je 89,5 dinara za evro. U narednih nekoliko meseci dinar će i dalje slabiti u odnosu na evro, a do dostizanja realanog kursa moglo bi doći na proleće 2009. godine, procenjuju u IZIT-u

Dinar je danas oslabio za 0,35 odsto prema evru i time pao na najniži nivo od početka godine, a zvanični srednji kurs je 89,5083 dinara za evro.

Za evro je prema zvaničnom srednjem kursu potrebna 31 para više nego u petak i tokom vikenda, kada je kurs bio 89,1953 dinara za evro.

Narodna banka Srbije objavila je da je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 10 miliona evra, da bi poboljšala likvidnost tržišta i doprinela povećanju obima prometa.

Na osnovu prepodnevne trgovine formiran je indikativni kurs od 89,8887 dinara za evro.

Zvanični srednji kurs u ponedeljak je 89,5083 dinara za evro.

Narodna banka Srbije je od početka novembra prodala je 357 miliona evra na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara.

Tokom oktobra NBS je prodala 269 milona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa i doprinela usklađivanju odnosa ponude i tražnje.

Ove godine evro je najslabiji bio 7. avgusta, kada je njegov srednji kurs bio 75,7543 dinara.

Devizni kurs se formira na međubankarskom tržištu, a primenjuje se od 8.00 narednog radnog dana.

U narednih nekoliko meseci dinar će i dalje slabiti u odnosu na evro, a do dostizanja realanog kursa moglo bi doći na proleće 2009. godine, izjavio je saradnik Instituta za tržišna iztraživanja (IZIT) Saša Đogović.

"Mislim da postoji saglasnost Narodne banke Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da bi se došlo do tog ravnotežnog nivoa, jer je iluzorno braniti ono što je neodbranjivo - precenjeni deviznii kurs kakav je bio u ranijem periodu", rekao je on na konferenciji za novinare.

Srbija plaća danak "dugoročno vođenom apreseiranom deviznom kursu dinara u odnosu na evro", istakao je Đogović, ali nije mogao da precizira koliki bi to realni kurs dinara u odnosu na evro trebalo da bude, navodeći da bi trebalo da ga reguliše tržište.

On je kazao da se devizne rezerve koriste kako bi se "sprečile dnevne oscilacije u slabljenju domaće valute", jer bi ostenije pomeranje kursa "izazvalo povećanu nervozu privrednika i stanovništva, ali i potencijalnih investitora i tako dodatno destabilozovao domaće tržište".

Prema njegovim rečima, do regulacije kursa bi došlo u svakom slučaju, mada možda ne u toku ove godine, a svetska fnasijska kriza samo je ubrzala taj proces, "što nekima trenutno služi kao opravdanje".

Svetska finasijska kriza je samo "ubrzala i razobličila ovu virtuelnu stvarnost o stabilnosti našeg deviznog kursa", zaključio je Đogović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image