• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aranžman sa MMF-om biće odobren 19.decembra

Bord Međunarodnog monetarnog fonda odobriće 19.decembra sporazum koji je postignut prošlog meseca sa Srbijom. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da predlog budžeta za 2009. godinu odstupa od dogovora sa MMF-om, jer ne predviđa primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara

Predstavnica Srbije u Svetskoj banci u Vašingtonu Biljana Hroneos-Krasavac izjavila je danas da će Bord Međunarodnog monetarnog fonda odobriti 19.decembra sporazum koji je postignut prošlog meseca sa Srbijom.

"Možemo da kažemo da će aranžman biti odobren u redovnoj proceduri, 19. decembra na Bordu MMF, s obzirom da se Srbija pokazala kao zemlja koja ima vrlo visoke rezerve, skoro 10 milijardi evra, i da još uvek ima pristup stranom finansiranju, odnosno pristup kreditima iz inostranstva, što je (na Bordu MMF) ocenjeno kao veoma pozitivno", izjavila je ona u intervjuu Glasu Amerike.

Hronoes-Krasavac je podsetila da je reč o takozvanom stend-baj aranžmanu, odnosno aranžmanu prilagođavanja novonastaloj situaciji, čija je osnovna svrha restriktivna fiskalna i monetarna politika, a tu su i odgovarajuće mere koje sprečavaju ugrožavnaje finansijskog, odnosno bankarskog sistema.

"Sredstva kojima možemo da pristupimo su u iznosu od 520 miliona dolara, što nije preterano velika suma, ali naša vlada se postavila veoma striktno prema uslovima koje je MMF postavio, u smislu da neće doći do povlačenja sredstava ukoliko za to zaista i ne bude postojala potreba", navela je predstavnica Srbije u Svetskoj banci.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da predlog budžeta za 2009. godinu odstupa od dogovora sa MMF-om, jer ne predviđa primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara.

"To je apsolutno nedopustivo, jer ako ovu vladu čini koalicija 'Za evropsku Srbiju', a ne želi da primenjuje ugovor sa EU kojem smo težili i na izborima i sada, to je takav apsurd koji je nepremostiv", kazao je Dinkić novinarima nakon sastanka sa predstanicima Saveza smostalnih sindikata Srbije.

On je dodao da "struktura budžeta treba da se vrati na ono isto što je dogovoreno sa MMF-om, plus da se vidi da li sve to može da obezbedi jednocifrenu inflaciju, očuvanje zaposlenosti i socijalni mir".

"Budžet ovako napravljen to ne obezbeđuje, i nemojte me pitati zašto jer ja nisam ministar finasija, ja samo imam svoje mišljenje kao bivši ministar finasija, ali ovo što je sad urađeno nije dobro", naglasio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, još nije kasno da se budžet promeni, jer je, kako je dodao, "bolje promeniti i napraviti dobar predlog, bez obzira na vremensko kašnjenje, nego napraviti nešto što će biti štetno za državu, građane i radnike".

Nacrt budžeta za 2009. godinu ne predviđa jednostranu primenu Privremenog trgovinskog sporazuma sa EU u domenu carina, a razlog je potreba usvajanja restriktivnog budžeta kojim bi se ublažili efekti svetske finansijske krize, rečeno je danas Tanjugu u Vladi Srbije.

Srbija će, međutim, ukoliko EU odblokira primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u potpunosti primeniti taj sporazum u skladu sa potpisanim obavezama, ističu u Vladi Srbije.

Biljana Hroneos-Krasavac rekla je i da se iz ugla Svetske banke svetska finansijska kriza polako preliva u Srbiju i da se u novim otežanim okolnostima smanjuje i usporava priliv kapitala, a samim tim i ekonomski rast.

"Mi ćemo se susresti sa srednjoročnim posledicama kirze. Očekujemo da će se to desiti naredne godine, i u tom slučaju vrlo je važno da svi akteri i svi kreatori ekonomske politike Srbije budu na istoj liniji, da brzo i efikasno reagujemo i da imamo akcioni plan, ukoliko se stvari okrenu u suprotnom pravcu. Za sada je situacija dosta solidna", istakla je ona u intervjuu "Glasu Amerike".

Hronoes-Krasavac je navela da mi još uvek nismo imali nikakva ozbiljnija delovanja, što je posledica savršeno sprovedene reforme bankarskog sistema još 2001. i naravno veoma restriktivne monetarne politike, koju je sprovodila naša vlada, zbog čega smo nekada i kritikovani, a sada se ispostavilo da je to zaista imalo i pozitivne rezultate.

Ona je napomenula da imamo i određena ograničenja u pogledu iznosa kapitala iz zemlje, što je takođe bilo pozitivno u uslovima ove krize.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image