• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Inflacija neće biti veća, čvrsto je pod kontrolom

Izvor SRNA

Inflacija je čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom i tako će ostati i u narednom periodu, konstatovao je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS).

 NBS o inflaciji - pod kontrolom Izvor: Ilustracija MONDO
Izvor: Ilustracija MONDO

NBS je istakla da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće u granicama cilja (1,3 do 4,5 odsto) i da je u aprilu iznosila 3,1 odsto, što je, prema proceni, "njen najviši nivo za ovu godinu".

Referentna kamata ostaje ista

Izvršni odbor NBS je izrazio očekivanje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije uticati na postepeno smanjenje eksterne neravnoteže u srednjem roku. Na današnjoj sjednici, Izvršni odbor NBS odlučio je da referentnu kamatnu stopu, koja utiče na dinarske bankarske kamate, zadrži na nivou od tri odsto.

Očekuje se da će inflacija od maja imati silaznu tendenciju i da će tokom prve polovine 2020. godine biti blizu donje granice ciljanog raspona, a potom započeti postepen povratak ka centralnoj vrednosti cilja, navodi se u saopštenju.

"Na niske inflatorne pritiske ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su usidrena oko cilja od tri odsto i za godinu i za dve godine unapred", navela je Centralna banka.

Razmatrajući aktuelna makroekonomska kretanja, Izvršni odbor NBS-a je ocenio da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

Izvršni odbor ukazao je da nove protekcionističke mere i trgovinske tenzije povećavaju neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Inflacija "skočila" na 2%

U saopštenju je naglašeno da je svetska cena nafte je volatilna (promenljiva), a njeno kretanje u narednom periodu i dalje je neizvesno zbog brojnih faktora – i na strani ponude i na strani tražnje.

"Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u četiri meseca ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija", dodaje se u saopštenju.

Šta je sve NBS učinila za nas: Inflacija, krediti...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image