• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi došli na pregovore

Članovi ruske privredne delegacije, predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i predstavnik predsednika Rusije Georgij Poltavčenko, borave danas u Beogradu, gde će razgovarati o rusko-srpskom energetskom sporazumu.

U Beograd danas stiže ruska delegacija sa ličnim izaslanikom predsednika Ruske Federacije Georgijem Poltavčenkom na čelu, koju će primiti predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Predviđeno je potpisivanje sporazuma o rusko-srpskom biznis-dijalogu u Palati Srbije, koji će sa ruske strane potpisati predstavnik kompanije "PSP farman" i predsednik "Moskovske banke" Andrej Borodin.

Delegacija ruskih privrednika bi u Beogradu sa srpskim zvaničnicima trebalo da nastavi pregovore o naftno-gasnom aranžmanu i celokupnim ekonomskim odnosima Srbije i Rusije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Delegacija "Gapromnjefta" od ponedeljka boravi u Beogradu i vodi pregovore o privatizaciji NIS-a, potvrdili su u tom ministarstvu Tanjugu, ne navodeći detalje pregovora.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je ranije da bi predstavnici "Gasproma" u Beogradu trebalo posebnim protokolom da se obavežu na sve radnje vezane za realizaciju gasovoda Južni tok.

On je objasnio da bi taj protokol trebalo da definiše rokove za izradu studije izvodljivosti, kojom će biti predviđeni rokovi vezani za izgradnju gasovoda kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao je da će suština budućih pregovora sa Rusima o energetskom sporazumu biti kako da Srbija dobije garanciju o izgradnji gasovoda Južni tok i da bi trebalo pronaći rešenje da Srbija, ako potpiše ugovor za NIS, bude sigurna da će gasovod biti izgrađen.

On je istakao da je u interesu Srbije da se povežu prodaja NIS-a i izgradnja gasovoda, odnosno da se prodaja NIS-a uslovi njegovom izgradnjom.

Kopredsednici međuvladinog srpsko-ruskog mešovitog komiteta, zamenik srpskog premijera Ivica Dačić i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, potpisali su 25. novembra u Moskvi protokol o ekonomskoj i naucno-tehnickoj saradnji kojim je predviđeno da energetski sporazum bude realizovan u sva tri dela.

Energetski sporazum sa Rusijom potpisan je 25. januara ove godine u Moskvi, a ratifikovan je u Skupštini Srbije 9. septembra.

Sporazumom je predviđeno da se Gaspromu proda 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, pri cemu se ruska strana obavezala na još 500 miliona evra investicija, zatim da krak gasovoda Južni tok u Srbiji bude sa minimalnim kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje i dogovoreno je i investiranje u izgradnju podzemnog skladišta kapaciteta oko 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image