• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devizne rezerve stabilno rastu

Izvor MONDO/Tanjug

Srpske devizne rezerve porasle su za gotovo 350 miliona evra i sada se na računima trezora "nakupilo" 9,7 milijardi.

Neto devizne rezerve (rezerve umanjene za novac banaka koje drže u obaveznoj rezervi) na kraju maja porasle su za 347 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

"Branjen" evro

NBS je u maju intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 110 miliona evra, "u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru", odnosno prekomernog jačanja dinara.

Sa parama banaka, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju maja iznosile 11,65 milijardi evra, što je za 319,6 miliona evra više u odnosu na april, odnosno za 772,4 miliona evra više nego na kraju maja 2018. godine, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja ostvareni su po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (139,5 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 184,5 miliona evra).

Prekinut pad: Povratile nam se devizne rezerve

Uz pozitivan neto tržišni efekat (41,9 miliona evra), višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi - neto odliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka, odnosno smanjenje kreditne aktivnosti (46,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 438,7 miliona evra i bio je za 10,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,29 milijardi evra.

Vrednost dinara u maju je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeleženo nominalno jačanje domaće valute od 0,2 odsto.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Zaduživanje 3 x brže!

special image