• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Uskoro ćemo moći da izvozimo mleko u Kinu"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija će za nekoliko dana moći da izvozi mleko i mlečne prerađevine na tržište Kine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao da je ta mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je danas sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem posetio destileriju "Braće Kravić" u naselju Velebit u opštini Kanjiža kao i farmu krava "Mihalek-Pap" u Utrinama, u opštini Ada.

On je tom prilikom istakao da uspešna imanja, poput farme "Mihalek-Pap", koje je trenutno među najvećim proizvođačima mleka, predstavljaju rezultat velikog truda i rada, a Radojević je izneo podatak da to domaćinstvo godišnje prerađivačima isporuči više od dva miliona litara mleka.

Nedimović je rekao i da je veoma važno da oni imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve što je neophodno za proizvodnju mleka i primetio da bi to, kada bi država imala sličnih 20 farmi mleka, bio ozbiljan posao.

"Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva", najavio je Nedimović, a navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa, pa će to, kako je Nedimović naglasio, morati da se promeni što je i planirano izmenama zakona na jesen.
Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina.

U tom smislu, ministar je naglasio da se bez kvalitetnog stočarstva ne može poboljšati kvalitet zemljišta.

Destilerija "Braće Kravić" kod Kanjiže i farma krava "Mihalek-Pap" su reprezentativna poljoprivredna gazdinstva, koja ostvaruju izuzetne rezultate.

Etno kuća i destilerija "Braće Kravić", koji se bave proizvodnjom rakije viljamovke, kajsije i dunje, u okviru svog voćnjaka, i farma porodice "Mihalek Pap" u Utrinama, koja poseduje 400 grla krava muzara i obrađuje oko 150 hektara zemlje, svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što obezbeđuje odličan kvalitet.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aimar

Kao samo nalaze nova trzista i onda ovi nasi to swe zeznu.. kao sto je bio slucaj sa jabukom malinom junecim mesom za Tursku... Bikove sad niko i ne spominje te krenuce izvoz u januaru pa u martu pa april ewo i pola juna proslo a nista..

Sava

Po kojoj to ceni mi izvozimo mleko računajući troškove transporta da bi ono cenovno bilo prihvatljivo u Kini?

Seljak

Gde su nam krave?

special image