• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada utvrdila budžet za 2009.

Vlada Srbije utvrdila je danas predlog budžeta za 2009. godinu. Predlogom su predviđeni prihodi u iznosu od 698,7 milijardi dinara, a rashodi od 748,3 milijarde dinara. Predlog budžeta već danas će biti dostavljen parlamentu i "istog momenta ući u proceduru, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Vlada Srbije utvrdila je danas predlog budžeta za 2009. godinu, kojim su predviđeni prihodi u iznosu od 698,7 milijardi dinara, a rashodi u visini od 748,3 milijarde dinara.

To znači da deficit budžeta iznosi 49,6 milijardi dinara, što je, kako je i dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Nacrtom budžeta za 2009. godinu prvobitno je bilo predviđeno da rashodi budu oko 761 milijardu, a prihodi od 715 milijardi dinara, tako da je prihodna strana budžeta smanjena za 12,7 milijardi, a rashodna za oko 16,3 milijardi dinara.

Deficit je, međutim, povećan za 3,1 milijardu dinara, odnosno sa 46,5 na 49,6 milijardi dinara.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je Tanjugu da će Predlog budžeta koji je utvrdila vlada, već danas biti dostavljen parlamentu i "istog momenta ući u proceduru".

"Radićemo tokom noći na umnožavanju Predloga budžeta i dostavićemo ga poslanicima najbrže, kako bi mogli da pročitaju tekst i da pripreme eventualne amandmane", rekla je Đukić-Dejanović.

Predsednica skupštine, koja je prisustovala svečanosti povodom desetogodišnjice rada Visoke strukovne medicinske škole u Ćupriji, kazala je da očekuje da krajem iduće sedmice, 12. ili 13. decembra, budžet bude na dnevnom redu parlamenta.

"Naravno, o svemu tome dogovoriću se sa šefovima poslaničkih grupa", rekla je ona i istakla da će budžet "svakako biti usvojen u ovoj godini".

Na pitanje da li očekuje probleme oko usvajanja, Đukić-Dejanović je rekla da će "možda biti zastoja u radu oko budžeta" i dodala da "toga uvek ima u parlamentima i zemalja sa više tradicije i demokratije".

Budžet je veoma važan akt i sigurno će tu i opozicija i pozicija pokušati da ispolji svoj politički stav, a ne samo profesionalni odnos, zaključila je Đukić-Dejanović.

Portparolka Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan izjavila je danas da je sada najvažnije da Skupština Srbija na vreme usvoji budžet za narednu godinu i tako omogući finansijsku stabilnost.

"Očekujem da ne samo vladajuća koalicija, nego i opozicija, razume trenutak u kome se Srbija, kao i čitav svet, danas nalazi, kao i zahteve koji su postavljani pred Vladu Srbije dok je pripremala budžet i da bude usvojen u Skupštini Srbihe na vreme", rekla je Trivan agenciji Beta.

"Važno je da, uprkos činjenici da je budžet prilično resktriktivan, s jedne strane zadovoljava socijalnu komponentu i pruža sigurnost građanima, a s druge sadrži, iako umanjenu, i razvojnu komponentu koja će omogućiti dalji razvoj zemlje", istakla je Trivan.

Ona je dodala da budžet takođe ima "evropsku crtu koja omogućava sprovođenje Prelaznog sporazuma sa Evropskom unijom".

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je danas da je dobro što je Vlada, posle toliko kašnjenja, utvrdila Predlog budžeta za narednu godinu.

Filipovski je agenciji Beta rekla da je bolje što je budžet usaglašen, nego da su predložene privremene mere.

Predsednik Srpske napredne stranke(SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas da naprednjaci neće glasati za budžet za 2009. godinu i izrazio sumnju da usvojeni predlog ima socijalnu komponentu.

"Poslanici SNS će se u raspravi ponašati kao opozicija i neće glasati za budžet, ali će SNS, nakon što dobije predlog predložiti niz amandmana", rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je rekao da je budžet proizvod političkih dogovora stranaka koje imaju ministre u vladi i da ne veruje da je bilo ko pristao na odricanja od privilegija, nakon informacija o svađama oko raspodele novca.

"Predviđam da budžet nije predvideo ekonomsku krizu koja nas očekuje u narednoj godini i da nema socijalnu komponentu koja će nam biti najpotrebnija", rekao je Nikolić i naveo da će se o predloženom budžetu izjasniti nakon što ga dobro prouči.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović izjavio je danas da političke stranake koje su svoju vlast raspodelile na ministarstva nisu utvrdile Predlog budžeta za narednu godinu, već su samo postigle kompromis.

"Njih samo interesuje novac koji će doći u njihova ministarstva i to je najočigledniji dokaz da Srbija nema vladu", rekao je Todorović agenciji Beta povodom usvajanja Predloga budžeta za 2009. godinu.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je danas da će ta stranka u parlamentu glasati protiv Predloga budžeta za narednu godinu jer on odražava politiku vlade koja nije dobra.

Aligrudić je agenciji Beta rekao da Vlada ne vodi dobru ekonomsku i socijalnu politiku i dodao da je to najgora vlada u proteklih nekoliko godina, a da je jedini izlaz za građane da ona prestane da postoji.

"Budžet je restriktivan. Ako je to samo mera ekonomske politike onda je to dobro, ali bojim se da je restriktivnost vezana za pretpostavku vladajuće koalicije da država neće moći ni da se finansira na adekvatan način", kazao je on.

Aligrudić je naveo i da se Predlogom budžeta predviđa umanjenje prihoda i istakao da to ima veze sa tim što u Srbiji propadaju investicije i što nema razvojnih projekata.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) podržaće budžet za sledeću godinu, ukoliko u Predogu zakona o budžetu nedvosmisleno bude navedeno da će Vojvodina dobiti 67 milijardi dinara, izjavio je danas Tanjugu predsednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor.

Usvajanjem Predloga budžeta za 2009. godinu, ispunjen je uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da državna kasa mora da bude usvojena do 19. decembra, kada bi Bord direktora Fonda trebalo da potvrdi stend baj aranžman sa Srbijom, koji predviđa i povlačenje oko 520 miliona dolara kredita.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu pošto Vlada Srbije utvrdi Predlog budžeta za 2009. godinu i uputi ga na usvajanje Skupštini Srbije, taj zakonski predlog prethodno treba da prihvati više parlamentarnih odbora.

Svoje stavove i mišljena odbori upućuju Odboru za finansije, koji je matični odbor, a posle usvajanja dostavlja se parlamentu na usvajanje.

Šef kancelarije Svetske banke (SB) u Beogradu Sajmon Grej izjavio je danas Tanjugu da je veoma važno što je Vlada Srbije utvrdila predlog budžeta koji ne premašuje jedan i po odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je dogovoreno u ranije zaključenom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Grej je ukazao i na neohodnost da se u budžetu Srbije za narednu godinu nađu sredstva kojima bi se pružila pomoć siromašnim građanima Srbije koji su najviše pogođeni tekućom privrednom krizom.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image