• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Autoput Kuzmin - Sremska Rača gradimo od jula

Izvor MONDO/Agencije

Gradnja autoputa Kuzmin - Sremska Rača krenuće početkom jula, najavila je danas u Banjaluci premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je, na pitanje novinara kada će početi izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, rekla da će Srbija početi da radi svoju deonicu i da se već obavljaju pripremni radovi za deonicu Kuzmin - Sremska Rača.

Deonicu Sremska Rača - Kuzmin u dužini od 17 kilometara, na autoputu od Beograda do Sarajeva, gradiće turska kompanija Tašjapi.

Vrednost komercijalnog ugovora sa Tašjapi je ukupno 250 miliona evra i to: 220 miliona evra za izgradnju deonice od Kuzmina do Sremske Rače, od kojih je 100 miliona evra predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 miliona za izgradnju deonice autoputa, i pet miliona evra za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Takođe, 25 miliona evra je namenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za deonicu Požega - Užice - Kotroman, drugi krak auto-puta prema Sarajevu.

Na pitanje novinara da li Vlada Srbije kontroliše donacije koje idu u Srebrenicu, Brnabić kaže da Vlada Srbije sve oko toga radi zajedno sa partnerima iz Republike Srpske i lokalnom samoupravom.

Ona je dodala da su ta sredstva upotrebljena na najbolji mogući način.

MORAMO VIŠE DA SE DIGITALIZUJEMO

Brnabić je danas učestvovla u Banjaluci, na regionalnoj konferenciji "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak", na kojoj je istakla da je Srbija jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o oporezivanju intelektualne svojine, jer je početka godine uvela poreske olakšice.

Brnabić je istakla da je za one koji ulažu u znanje, edukaciju, razvoj i istraživanja i stvaraju intelektalnu svojinu u Srbiji, koja je i registrovana u našoj zemlji, porez na prihod od intelektualne svojine samo 3 odsto, umesto 15 procenata, što je opšta stopa poreza.

"Danas imamo interesovanje stranih kompanija da otvaraju patentne biroe, da ulažu u istraživanja i razvoj, da registruju svoja autorska prava i intelektualnu svojinu, jer smo već konkurentni", rekla je Brnabić.

Time će Srbija, osnažiti svoje ljude i privredu i to će biti najveća transformacija društva i ekonomije, podvukla je premijerka.

Ona je primetila da se temom digitalizacije i intelektualne svojine na Balkanu ne bavimo dovoljno, a trebalo bi, jer je napredak u toj oblasti neophodan ako želimo da napredujemo i budemo konkurentni u 21. veku.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ajduk s Fruške Gore

"Čeka mala suze roni, a prolaze kamioni, čeka da joj dodjem ja iz Beogradaaa..."

special image