• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PRAVILA:Koliki javni dug, a kolike plate i penzije

Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će do kraja godine biti usvojena nova fiskalna pravila, koja podrazumevaju i švajcarski model penzija, ogrnaićenje kolike će biti plate, a koliki može da bude javni dug.

Mali kaže da fiskalna pravila podrazumevaju ograničenje do kog Vlada može da zaduži državu, odnosno procenat učešća javnog duga u BDP-u i maksimalni deficit koji u budužetu može da se planira.

Nova pravila će biti sastavni deo budžeta za 2020. godinu, a doneta su u dogovor sa Fiskalnim savetom Vlade.

"Neverovatan ekonomski uspeh Srbije, ući će u istoriju"

"Pavle Petrović (predsednik Fiskalnog saveta) i ja smo imali sastanak pre mog odlaska u London i upravo smo o tome diskutovali. Smatram da je to veoma važno, o tome smo razgovarali i sa MMF-om, da dodatno pojačamo fiskalna pravila kojih moramo da se držimo kako bi održali finansijsku i fiskalnu stabilnost koju smo ostvarili u prethodnih nekoliko godina".

U januaru višak u državnoj kasi tri puta veći od plana

U Ministarstvu finansija trenutno barataju sa 0,5 odsto budućeg deficita budžeta.

"To je potpuno prihvatljivo i dugoročno utiče na smanjenje učešća javnog duga u BDP-u. Da nam penzije nikada nemaju veće učešće u BDP od 11 odsto, niti iznos plate u javnom sektoru ne bude veći od 9,4 ili 9,5 odsto. To su ta pravila o kojima razgovaramo i tu postoji potpuna saglasnost između Vlade i Fisklanog saveta, kao i MMF-a, da je to neophodno uraditi kako bi smo teško stečenu finansijsku staiblnost održali na pravi način", istakao je Mali.

Skupština: Usvojen budžet za 2019.

Navodi da će nova fiskalna pravila svakako biti usvojena do kraja godine, kao i da već u oktobru dolazi nova delegaicja MMF.

"U međuvremenu treba da konkretno definišemo koja su to pravila. I zajedno sa švajcarskom formulom za penzije koju smo definisali, što je takođe velika stvar i čuli ste pohvale Fiskalnog saveta i drugih eksperata po tom pitanju, to će biti sastavni deo budžeta za 2020. Nastavljamo sa reformama, ono što smo ostvarili ne želimo da izgubimo. I kada pogledate taj mozaik, fiskalna pravila i indeksacija penzija koju ćemo sprovesti 2020, nakon toga nam ostaje samo reforma plata u javnom sektoru koju naredne godine treba da završimo".

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

Tako će biti zaokružena ova faza strukturnih reformi i zajedno sa reformom Poreske uprave i boljim upravljanjem u javnim preduzećima nastavićemo da rastemo i gradimo bolje privredno okruženje, zaključio je Mali.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

oho

da li postoji mogućnost u državi Srbiji da se uvede zakon gde radnik neće raditi za džaba kod privatnika...nema ni jedan dan slobodan,mora da radi prekovremeno i nema baš nikakva prava...

Mića

Mi kao da zivimo u Svajcarskoj?

Mina

Plate kao Bangladeske.

special image