• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić o "problemu Fijat": Nismo mi potpisali, ali...

Izvor Tanjug

U vezi da pitanjem da li Fijat ostaje u Srbiji, zašto je pala proizvodnja i kakav je ukupan finansijski aražman sa Italijanima, predsednik Vučić kaže da to nije ugovor ove vlade ali da mora da se poštuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija poštuje ugovor koji je prethodna vlast potpisala sa Fijatom, da plaća ono što su njene obaveze i da prema ugovoru ne može da objavljuje taj dokument, jer bi to za posledicu imalo drakonske kazne.

To je odgovor predsednika na pitanje novinari da li je tačno da je država prošle godine dala velike subvencije Fijatu.

"Da smo mi došli ranije..."

"Za Fijat i Nis ne znam šta da vam odgovorim. Jedino da me obesite na Terazijama, što ni u čemu od toga nisam učestvovao i što nismo ranije došli na vlast. Da smo ranije došli na vlast bilo bi više fabrika, ne bismo delili sedative kokoškama i lagali narod kako je sve to divno, nego bi radili nešto za građane", zaključio je on.

"Nisam ja potpisivao ugovor, neki drugi su ga potpisivali u tajnosti i nisu ga davali javnosti. Moje je da poštujem slovo ugovora i da ga ne objavljujem, jer bi platili drakonske kazne. Mi se držimo ugovora i plaćamo ono što su naše obaveze", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik je naglasio da bi ugovor bio drugačiji da ga je on potpisivao, ali da će poštovati postojeći i uraditi sve za radnike u Kragujevcu.

Povod za "pitanje Fijata" su objavljeni statistički podaci da industrijska proizvodanja od početka godine pala 40 odsto, a šta se tumači slabijom proizvodnjom (zbog manje tražnje) u Fijatu, kao i u EPS-u ("zbog lošeg rukovođenja") i NIS-u (remont farinerije).

Kritičari vlasti, kako kaže predsednik, ne mogu da se pomire sa odličnim rezultatima Srbije u ekonomiji te ističu da pada industrijska proizvodnja za 1,3 odsto u prvih pet meseci.

Fijat Srbija do kraja godine radi samo po pozivu

Predsednik kaže da se Srbija najbrže industrijalizuje i da je to ublažilo pad u oblastima na koje Vlada nema uticaj.

Vučić ističe da je pala industrijska proizvodnja i u Nemačkoj (0,6 odsto), u Crnoj Gori (17 odsto), Turskoj (u prvom kvartalu minus 7,4 odsto u drugom 4,9 odsto), BiH (6,5 odsto i 3,5 odsto)...

Alarm iz privrede: Usporen BDP, očekuje se skok

"Mi imamo ogroman rast, nas Fijat i remont NIS-a vraćaju unazad, za koje nisam ni kriv ni dužan, a zaslužan za to što imamo ovolike fabrike koje ogromne minuse nadoknađuju", rekao je predsednik.

Kaže da svakodnevno o srpskoj ekonomiji "lažu oni koji su ogroman novac oteli od naroda, uništili sve fabrike". Otvaranjem novih fabrika, dodaje, ublažen je pad industrijske proizvodnje zbog Fijata i NIS-a, za koje su ugovore potpisala prethodna vlast.

Napominje da je u Srbiji zabeležen značajno veći rast u drugom kvartalu nego u prvom, da je ostvaren rast od 2,5 odsto i da se očekuje da rast u prva dva kvartala zajedno bude tri odsto, a da se u trećem i četvrtom kvartalu ide na rast od 3,7 ili 3,8 odsto kako bi Srbija bila među vodećim zemljama u Evropi.

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SasaBojan

Sve lose ugovore demokrata, sadasnja vlast mora da sprovodi.

sasa

Ocekujemo da ce se proizvodnja u sto kracem roku poboljsati...

una

Srbija sigurno postuje ugovor potpisan sa njima....Ipak smo mi odgovorna zemlja

special image