• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽELE VEĆU PENZIJU: Dobrovoljno penzijsko uplaćuje 195000

Izvor Tanjug

Za uplaćivanje dodatne penzije u dobrovoljnim penzijskim fondovima, u Srbiji se odlučilo više od 195.000 korisnika. Oni na svom računu za "stare dane" imaju prosečno oko 2.000 evra.

Iznos akumuliranog novca po korisniku iznosi prosečno 239.900 dinara, navodi se u Izveštaju za prvo tromesečje sektora dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji koji je objavila Narodna banka.

Sklopljenih ugovora je 267.000, a kako se navodi, 41.399 korisnika, odnosno svaki peti korisnik ima sklopljen ugovor u dva ili više fondova dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Dobrovoljne penzije i u Srbiji

Među korisnicima dobrovoljnog osiguranja je 58 odsto muškaraca, a učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih je 9,4 odsto.

Na kraju prvog tromesečja, imovina fondova dobrovoljnog penzijskog osiguranja ukupno je iznosila 41,6 milijardi dinara, što je porast od 3,6 odsto u ovoj godini.

Za privatne penzije 5.329 dinara bez poreza

U tom periodu članovi su povukli 461,9 miliona dinara, dok su uplate iznosile 1,08 milijardi, a dobit od ulaganja fondova iznosila je 853,1 miliona dinara.

U izveštaju se navodi i da 78 odsto ukupne imovine fondova dobrovoljnog osiguranja u Srbiji čine državne obveznice Srbije, a da najveći fond ima tržišni udeo do 41 odsto.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Зато је неопходно уједначити пензију коју гарантује држава у односу 1:2 као социјално давање. Пензија је социјална категорија и треба да обезбеди егзистенцијални минимум. Ко жели већу пензију нека уплаћује сам. Исто бих уједначио и примања по основу рада у односу 1:5. Све друго је само наставак пропадања.

Zoran

Samo nastavite tako.Da ima vlast odakle da uzima.

special image