• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KODEKS: Agencije za nekretnine se dovode u red? (VIDEO)

Izvor Tanjug

Skupština Privredne komore Srbije usvojila je Kodeks poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nekretnina koji bi trebalo da uvede red u poslovanje i odnos privrednika u oblasti posredovanja, kao i da učvrsti poverenje klijenata.

 Promet nekretnina - Kodeks za više etike pri prodaji i najmu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kodeks je donet za grupaciju posrednika pri Privrednoj komori koja je reprezentativna jer ima 155 agencija koje su članovi, a one zapošljavaju preko 40 odsto radne snage koja se ovim poslom bavi na teritoriji Srbije, i pokrivaju 60-70 odsto tržišta.

Ne može kupovina stanapreko interneta

Mića Đoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja ističe da je prodaja stanova preko interneta bila nedopustiva praksa sa stanovišta Zakona o sprečavanju pranja novca kao i Zakona o posredovanju. "Mi smo u obavezi da napravimo pisani ugovor između klijenata i nas, a to se ne može uraditi s nekim preko interneta koga niste videli i kome niste očitali ličnu kartu", kaže Đoković.

"Kodeks je jako važan za međusobnu saradnju posrednika pošto je priroda posla takva da su subjekti međusobno upućeni jedni na druge, i na saradnju u kupoprodaji ili izdavanju nepokretnosti, pošto jedan zastupa kupca a drugi prodavca i moraju da završe posao oko prodaje ili izdavanja nepokretnosti", kaže Nenad Đorđević, zamenik predsednika grupacije, i dodaje da je i do sada poštovan kodeks donet 2012. godine.

On kaže da se Kodeksom uređuje odnos posrednika u ovom poslu prema korisnicima njihovih usluga i dodaje da je čitava oblast uređena na bolji način.

"Oni koji primenjuju etički kodeks imaju veće obaveze od kolega koji nisu potpisnici kodeksa niti članovi grupacije posrednika pri PKS tako da i za korisnike imaju viši nivo zaštite u odnosu na one koji kodeks nisu potpisali", ističe on.

Mića Đoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja i vlasnik Old Rojal nekretnina, kaže da je kodeks donet na osnovu sagledavanja tržišnih okolnosti i odraz je potrebe za samoregulativom.

Najskuplji kvadrat stana u Beogradu - 7.866 evra!

"Hoćemo da izađemo u susret klijentima pre svega, i državi, a onda među sobom da se dogovorimo šta se sme a šta ne sme", kaže Đoković i ocenjuje da će kodeks poboljšati situaciju na samom tržištu.

Pooštravanje kodeska bi trebalo da znači i da se više neće dešavati da se oglašavaju divlji, neregistrovani posrednici, kao i da stanovi iz oglasa u realnosti imaju manju površinu.

Đoković kaže i da se radi na kategorizaciji po kojoj će stanovi koji ispunjavaju određene standarde imati ocene po kojoj će kupac znati i raspon cena nekretnine.

Država prodaje nekretnine - najskuplja 1,5 miliona evra

On kaže da je prednost koju kodeks pruža što to posrednik može da istakne prilikom oglašavanja, a postoji i obaveza da se istaknu i opšti uslovi poslovanja i cenovnik.

"Postoji mnogo stvari na koje mogu da se pozovu eventualno nezadovoljni klijenti, jer mi u suštini ne prodajemo stanove nego paket informacija od pronalaženja nekretnine, analize tržišta, pronalaženja najbolje prilike, organizacija ugovora kod notara i banke, uknjižbe i prenosa vlasništva kod komunalnih preduzeća što je kompletan paket i vrlo ozbiljan posao", objašnjava Đoković i podseća da je kodeksom predviđena komisija kojoj nezadovoljni mogu podneti prijave.

"Stan na dan" - poreznici će kucati na vrata

Kodeksom grupacija posrednika u prodaji i iznajmljivanju nekretnina dobija arbitražnu komisiju zaduženu za nadzor nad poštovanjem kodeksa.

"Posrednici mogu da upute prijavu za neetičko ponašanje kolega, a konačnu odluku donosi Sud časti Privredne komore Srbije", kaže Nenad Đorđević.

Mića Đoković ističe da postupak protiv posrednika uopšte nije bežnačajan jer može voditi ka suspenziji.

"Uopšte se ne treba sa tim igrati, moj savet svim posrednicima je da budu jako ozbiljni i oprezni i da ne brukaju ni sebe ni profesiju", rekao je Đoković.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

😠😠😠

Samo me zanima za sta oni kupcu stana uzimaju 2% od cene stana? Ajde prodavcu cine uslugu prodaju mu stan al kupcu...???

special image