• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI U EVROPI: Srbija ima eINSPEKTOR

Izvor Tanjug

U Srbiji od dana funkcioniše novi informacioni sistema eInspektor, potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor koji jedini takav u Evropi, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Novom informacionom sistemu eInspektor danas je pristupilo 36 inspekcija, a preostalih sedam će biti uključeno do kraja godine.

Brnabić je na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor istakla da Srbija tako pokazuje da može da bude jedina u Evropi.

Akademija za javnu upravu

Premijerka je najavila da će u novembru biti otvorena zgrada Akademije za javnu upravu i istakla da će to pomoći da se reforme sprovode efikasnije. Zahvalila je inspekcijama i resornim ministarstvima za projekat eInspektor, kao i partnerima koji su u njemu učestvovali.

"Možemo da budemo lideri kada uložimo energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta", naglasila je premijerka.

Kako je rekla, inspekcije su jedan od osnovnih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, koji nam je neophodan za već i brži rast.

Brnabić podseća da je pilot projekat obuhvatio od februara četiri inspekcije: tržišnu, inspekciju rada, sanitarnu i upravnu inspekciju.

Navodi i da je do sada obučeno ukupno 1.514 inspektora, što je ogroman uspeh, kao i da će eInspektor biti povezan sa portalom E Uprava, da bi priveda mogla da koristi ta rešenja i obavlja plaćanja elektronski.

Srpski eInspektor oduševio Evropu

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je istakao da će zahvaljujući sistemu eInspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu.

"To će u velikoj meri promeniti status inspektora i prirodu inspekcijskog nadzora. Postupak će biti mnogo transparentniji i bez dupliranja, kao i mnogo efikasniji i jeftiniji pošto će biti bez paprilologije. Samo jedan podnesak o izvršenom inspekcijskom nadzoru košta oko 15 evra u paprilogodiji", naveo je Ružić.

Centar za prijavu loših inspektora

Hargitai je rekla da će biti otvoren kontakt centar putem koga će moći da se prijave neregularnosti u radu inspektora. Kako je dodala, očekuje se da će taj centar biti spona između preduzetnika i poslovnog sveta sa jedne strane i građana sa druge strane, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Dodao je da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

"Danas će Kancelarija za IT i elektronsku upravu svim inspektorima koji su prošli obuke, kako bi radili na elektronskom servisu eInspektor dobiti nove lap topove", naglasio je Ružić.

Ružić je naveo da je analiza pokazala da u Srbiji ima ukupno 4.400 inspektora, što je dva i po puta manje od standarda EU, kao i da je prosečna starost inspektora 54 godine.

Istakao je da je prošle godine izvršeno 520.000 inspekcijskih nadzora u Srbiji i dodao da administriranje, štampanje i slanje po jednom inspekcijskom predmetu košta oko 15 evra.

Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je pozdravila je odluku Vlade Srbije da zaposli još inspektora i poboljša njihov status.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aska

E jos da mogu deca da se prave elektonski....

Istinoljubivi

Pa tu je i najveći izvor budzetskih sredstava zato su razvili inspekcijske organe do krajnjih mogućnosti,jedina zemlja u Evropi koja živi od poreza i to računa kao plus.

Mille

Ima li inspekcija za rad opstinske uprave ili ministarstva? Ko se zalio na rad beogradske ustanove i vrtice zna o cemu pricam, nismo nadlezni?! Ili inspekcija za infostan i navodno neproknjizene racune?

special image