• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće kao u EU: Više inspektora, i veće plate

Izvor Tanjug

Srbija će konačno imati inspekcijsku službu koja liči na one u EU. Biće više inspektora i sa većim platama, najavljeno na sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

 Inspekcija - više ljudi i veće plate Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Ilustracija
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

 Manjak inspektora evidentan je u skoro svakoj inspekciji i svakom delu Srbije, koja u odnosu na EU ima 2,5 puta manje inspektora u odnosu na broj stanovnika.

Inspekcija i savetodavac

Premijerka Brnabić je istakla značaj reforme inspekcija za bolje uslove poslovanja i smanjenje sive ekonomije u Srbiji. "Danas inspekcije sve ređe posećuju privrednike, ostvaren je savetodavni odnos inspektora prema lokalnoj privredi, a inspektori konačno dobijaju adekvatne uslove za rad", rekla je premijerka.

Sledeći korak u reformi biće povećanje broja inspektora i bolji uslovi za rad, najavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je sa premijerkom Anom Brnabić prisustvovao sednici.

Ružić navodi kao primer paradoksalnu situaciju da u Severnobačkom okrugu, koji je žitnica Srbije, nema nijednog poljoprivrednog inspektora. Ili da u nekim lokalnim samoupravama, kojima su povereni značajni inspekcijski poslovi, jedan čovek radi posao ekološkog, komunalnog, građevinskog i saobraćajnog inspektora.

"Očekujem da se ovih dana na sednici Vlade donese odluka kojom će se zaposliti novih 1272 inspektora", rekao je ministar i dodao da je nedavno Vlada Srbije usvojila uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate.

PRVI U EVROPI: Srbija ima eINSPEKTOR

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović objasnio je da se sada sa uvođenjem ukupno 36 inspekcija u nov informacioni sistem eInspektor ujednačava njihov rad, unapređuje inspekcijski nadzor i stvara svojevrsna kartoteka srpske privrede.

Inspekcija oduzela 12 tona hrane iz kafane na Ibarskoj!

"Preko Portala eUprava privredni subjekti će moći da vide sve nalaze inspekcija, rizike u nadžoru i samim tim će privrednici moći da poboljšaju svoje poslovanje", rekao je Jovanović.

Reformu inspekcija u Srbiji podržava i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je u saradnji sa NALED-om uspostavila Jedinicu za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image