• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RADI NA ALGE: Srpska pamet za čistije otpadne vode

Izvor Fonet

Stočarstvo je generalno jedan od najvećih zagađivača životne sredine na planeti a farme svinja su tu u vrhu. Ali, to ne mora tako da bude, pokazala je danas u Zasavici srpska pamet pretočena u prečistač otpadnih voda.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan danas je pustio u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda na farmi za uzgoj tovnih svinja „Milovan Ivanković“, u Zasavici kod Sremske Mitrovice.

Postrojenje je u celini izgrađeno domaćom "ozonvej" tehnologijom, koja je jedinstvena u svetu po inovatinom rešenju prerade otpadnih voda koje nastaju prilikom uzgoja svinja.

Poljoprivreda je nesumljivo planetarno najveći zagađivač životne sredine, a farme za uzgoj svinja jedan od najvećih izvora takvog zagađenja, rekao je Trivan.

Otpadne vode: Zabrinjavajuća situacija u Srbiji

On je istakao da je naša tehnologija, zasnovana na smeđim algama, primer odlične primene domaće inovacije u prečišćavanju otpadnih voda.

"Zabluda je da ćemo imati zdravu i čistu životnu sredinu, a da u nju ne ulažemo gotovo ništa“, poručio je Trivan, izrazivši priznanje i zahvalnost vlasniku poljoprivrednog gazdinstva Milovanu Ivankoviću, koji se ovakvim pionirskim poduhvatom opredelio za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Ivanković je rekao da je ulaganjem sopstvenih sredstava u jedinstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda obezbedio zaštitu životne sredine, a pre svega podzemnih voda, doprinoseći očuvanju prirodnih vrednosti obližnjeg Specijalnog rezervata prirode "Zasavica".

On je dodao da je u isto vreme obezbedio ostvarivanje savremenih evropskih standarda u proizvodnji, uz povoljnu ekonomsku projekciju i veću energetsku efikasnost.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Slihoda zivotinjama...!

Ja

Poljoprivreda (stocarstvo) najveci zagadjivac? Preispitajte malo o cemu pricate.

Милан

@Ja Могуће, прочитај анализе о стању вода - количину антибиотика, количину пестицида и хербицида. Кажу да сточарска производња емитује више гасова који изазивају ефекат стаклене баште од многих фабрика.

special image