• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ne pokreće arbitražu za koncesiju

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada za sada nema razloga da pokreće arbitražni postupak oko ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada za sada nema razloga da pokreće arbitražni postupak oko ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Konzrocijum koncesioara Alpina i Por je objavio da je raskinuo ugovor o koncesiji i pokrenuo medijaciju pošto Vlada Srbije nije predložila adekvatno rešenje za obe strane. Koncesioar je najavio pokretanje arbitraže u Parizu, ukoliko medijacija ne uspe.

Cvetković je na sastanku Vlade Srbije sa najvećim izvoznicima u Privrednoj komori Srbije rkeao da ugovor o koncesiji nije stupio na snagu i da vlada za sada nema razloga da pokreće arbitražni postupak.

"Koncesionar ima vremena do kraja ove godine da ispuni obaveze iz kocesionog ugovora, a ako to ne učini Vlada Srbije će odlučivati o daljim postupcima", kazao je srpski premijer.

Kako je u utorak agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije, koncesioni ugovor još nije stupio na snagu, pošto koncesionar nije zatvorio finansijsku konstrukciju za taj posao.

Zatvaranje finasijske konstrukcije je preduslov za stupanje na snagu ugovora o koncesiji, naveli su u Vladi.

Vlada Srbije i koncesionar pregovarali su o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji.

Predstavnica Alpine Helena Alute izjavila je u decembru da koncesionari traže od Vlade Srbije da im nadoknadi 12,9 miliona evra i dodala da su to realni troškovi koji su proizašli iz potpisanog ugovora.

Vlada Srbije nije nudila koncesionarima naknade, već je, prema navodima medija, ponudila da im vrati deset miliona evra bankarske garancije i da za 2,5 miliona evra otkupi dokumentaciju za izgradnju autoputa koju su koncesionari napravili.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica.

Od sklapanja ugovora javnost i različite organizacije osporavale su koncesiju kao lošu za Srbiju.

Prema ranijim procenama vrednost kocnecije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image