• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE PROBLEMA: Slabo rodila pšenica u Bačkoj

Izvor MONDO/Tanjug

U subotičkom ataru gotovo je završena žetva pšenice, ali je već sada jasno da je rod znatno manji nego prethodnih godina i da se kreće između 4,5 do 5,5 tona po hektaru.

Stručnjaci procenjuju da je ostalo da se sa njiva skine još 10 odsto od oko 20.000 hektara, koliko je posejano hlebnim zrnom, ali već se sad zna da požnjevena pšenica neće napuniti silose, piše "Politika".

"Sejali smo u prašinu, od septembra do Nove godine palo je svega tri litre kiše", kaže za beogradski dnevnik Pavle Kujundžić.

Otkupna cena pšenice je 18 dinara plus PDV, ali Kujundžić navodi da je to niska cena i strahuje da će još padati.

Alarm iz privrede: Usporen BDP, očekuje se skok

"Za sada pšenicu otkupljuju samo mlinari. Kada oni popune svoje potrebe, prestaće otkup, a trgovci su našli jeftiniju pšenicu u okolnim zemljama", navodi on.

Na visinu prinosa značajno su uticali suša i predusevi, kaže Branko Suvajac, agronom koji na njivi prati kombajniranje preostlaih parcela pod pšenicom.

Tamo gde je prethodno na parceli bilo šećerna repa, ona je sabila zemljište i dodatno iscrpla vlagu, dodaje on.

"Privredni rast od 7%? Malo preterano za Srbiju"

Prve najave otkupne cene pšenice kretale su se oko 14 dinara, da bi na početku žetve ona bila 18 dinara.

Zbog najava da će otkupna cena pšenice biti niža, privrednici Severnobačkog okruga traže od Privredne komore Srbije da se obrati Vladi Srbije "kako bi kontrolisala otkupljivače pšenice" i tako sprečila stvaranje kartela i dogovora oko formiranja cene pšenice.

Slab rod pšenice nije samo ratarski problem, on se odražava na selu ekonomiju jer od njega u Srbiji dosta zavisi i rast BDP-a, koji je za ovu godni planiran na plus 3,5 odsto.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poljoprivrednik

Stvarno nikad bolje nismo živeli. Cena svinjetine oko 135 d , cena nafte svetska, pšenica 18 d (5000 kg/h x 18 =90 000 d ) . Katastrofa. Dok isplati sve paoru ne ostane ništa. A tek dolazi najveće licemerje kad vam ovi experti u vladi pošalju uplatnicu na kojoj piše porez na dobit. Nema šta. Nikada se bolje nije živelo.

Đole

A da je neko navodnjavao njive ili možda osigurao projektovanu dobit i tako to..... Seljak naš je uništen u svakom pogledu.

Aleksa dar

@Đole Ma šta pričate!?!?!? Pa "stručnjaci" su rekli da će biti dobar rod i da će biti za izvoz... Ovo su pričali da opravdaju nisku cenu i da se onima koji moraju prodati što manje plati... Nisu samo monopolisti otkupljivači pšenice, nego i svega ostalog. Hvala gospodi iz vlada (ne samo ove nego i prethodnih) koji su dozvolili "liberalizaciju" tržišta i UPROPASTILI NAS!!! ŽIVELA SRBIJA!!!

special image