• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Turski tok" kroz srpske vinograde, uništena imanja!?

Izvor mondo.rs

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obaveštenja i najave i da šteta još nije procenjena.

I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, vec su tu i emotivni razlozi. Razumeju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili vocnjaka koji je generacijama u posedu porodice, piše RTS.

Familiji Pešic iz Cuprije bukvalno preko noci uništeno je izmedu 500 i 600 cokota vinove loze na trasi buduceg gasovoda Turski tok, a da ih niko pre toga nije usmeno ili pismeno obavestio, uradio procenu vrednosti zasada ili doneo papir o eksproprijaciji.

Oni su vinograd obradivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni jedan Pešicev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude", kaže Miroslav Pešic.

Srpska posla na Turskom toku: Greškom sravnili imanje!

Vinogradar Gradimir Pešic kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

"Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajuci da ce tu da prode, ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu vocku da se muci nije bilo lepo", kaže Gradimir Pešic, vinogradar iz Cuprije.

U opštini Cuprija u više navrata su naglašavali da ce svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obešteceni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promenjena jer je prvobitno išla kroz buducu industrijsku zonu.

"Južni tok je trebalo da prode kroz Dobricevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj auto-puta. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok ce zaobici Dobricevo", kaže Ninoslav Eric, predsednik opštine Cuprija.

Mocnih mašina koje polažu cevi turskog toka trenutno nema u okolini Cuprije, ali da se ubrzano radi na trasi dugoj 403 kilometra svedoce stalne isporuke cevi iz centralnog skladišta u Cupriji.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

"Ja sam nevin"

Најбоље би било кад би могао да се телепортује.Страшно ко ће србину угодити.

Dex

A sto bih voleo da vidim te Baje,da prodju kroz moje imanje!

Namćor

Uvek sam govorio da nema rata bez Turaka ! Od njih nam nikad ništa dobro nije došlo ! Bogami ni od Latina i zapada uopšte ! A od ovih naših grebatora i domaćih izdajnika ! Tek od njih smo imali više štete neg koristi !

special image