• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA IVICI RECESIJE: Preti nova kriza, ALARM u SAD

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Sjedinjenim Američkim Državama se oglasilo ekonomsko alarmno zvono, koje upozorava na moguću recesiju u dolazećem periodu, javlja agencija AP.

Naime, na počeku današnjeg trgovanja na Volstritu došlo je do inverzije, odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,622 procenta, ispod prinosa na dvogodišnju hartiju koji je iznosio 1,634 odsto.

To je pokazatelj da su investitori izgubili poverenje u stabilnost američke ekonomije, navodi AP i dodaje da je ono što se činilo kao blago otopljavanje u trgovinskim odnosima između SAD i Kine, koje je podstaklo jučerašnji znatan skok berze, brzo zaboravljeno.

AKO NEĆEMO KRIZU: Tramp da štedi a Merkel da troši

Poslednja ovakva inverzija krivulje prinosa zabeležena je u decembru 2005. godine, dve godine uoči recesije u SAD izazvane krizom u američkom finansijskom sektoru.

Kako napominje američka agencija, inverzija poput današnje događala se uoči poslednjih devet recesija od 1955. godine na ovamo, uključujući i globalnu ekonomsku kriza koja je počela 2007. godine, a čije se posledice osećaju i danas.

NEMCI U PROBLEMU: Pao BDP, na ivici su recesije

Kada bi recesija mogla da se dogodi, ako se uopšte desi, nije izvesno, ali je današnja inverzija uzdrmala američku berzu uoči zvaničnog početka rada.

Manje od sat vremena uoči zvona za otvaranje današnjeg trgovanja, indeks Dau Džons se stropoštao za 400 poena, odnosno za 1,4 odsto, kao i indeks S&P 500, dok je Nasdak pao još više.

Cena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za investitore, porasla je znatno iznad 1.500 dolara po unci i nastavlja uspon.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Semafor

Ma jok,kazu Trampovi svedoci u Srbiji da je ekonomija u SAD nikad jaca. Cena zlata otisla u nebesa kao u vreme kraha 2008/09. Kamiondzijiski biznis u SAD od pocetka godine (od uvodjenja taksi Kini) u totalnoj propasti i rasulu. Ljudi masovno vracaju kamione bankama jer ne mogu da ih placaju i zaposljavaju se kao vozaci u velikim firmama kojima ni ne treba toliki broj vozaca. Jasno je da kada transport ne radi znaci da nema sta da se transportuje jer nema robe.

Ovde Je Sve Bolesno

Hehehehehehehehe

Sve na 13 crno

Kupuj te zlatooooo👑👑👑👑👑👑👑👑💪😎💰

special image