• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta izvozimo Japancima? Njihove cigarete!

Izvor MONDO/Tanjug

"Istorijska poseta" ministra spoljnih poslova Japana, Taroa Konoa, Srbiji u prvi plan je izbacila sve bolje ekonomske odnose dve zemlje: A čime trgujemo sa tom dalekoistočnom zemljom?

 Izvoz u Japan - najviše izvozimo cigarete, a uvozimo mašine Izvor: Viktor Lazić/Mondo
Izvor: Viktor Lazić/Mondo

Sa Japanom je Srbija u prvih šest meseci ove godine ostvarila ukupnu spoljnotrgovinsku razmena od 111,3 miliona dolara. Nažalost, odnos izvoza i uvoza je izrazito nepovoljan po nas.

Ukupan izvoz u robi u Japan od januara do juna 2019. godine iznosio je 30,9 miliona dolara, a u istom periodu uvezeno je robe u dva i po puta većoj vrednosti - 80,4 miliona dolara, podaci su zvanične statistike koje je objavila Privredna komora Srbije.

Rast od 10 odsto?

U 2018. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi s Japanom iznosila je 208,1 milion dolara, što bi značilo da ove godine postoji rast od desetak odsto. Ono što raduje je bolji ovogodišnji odnos uvoza i izvoza, jer ukupan izvoz u robi u Japan prošle godine iznosio je 69,6 miliona dolara. U istom periodu uvezeno je 138,5 miliona dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 50,3 odsto.

Među top 10 proizvoda koje je Srbija u tom periodu izvezla u Japan su cigarete (81 odsto), što možda i ne čudi s obzirom na to da je drugi po veličini srpski proizvođač cigareta u Srbiji Japan tobako.

Na izvoznoj listi slede proizvodi za ishranu (sedam odsto), rezanci od šećerne repe (tri odsto), smrznute maline (dva odsto), kvasac (jedan odsto), gluten od pšenice (jedan odsto), ali i perje.

Među vodećim proizvodima koje je Srbija uvezla iz Japana u prvih šest meseci 2019. su delovi i pribor mašina (pet odsto), mašine za bušenje metala burgijom, numeričke (četiri odsto), bageri guseničari, samohodni (četiri odsto).

Podaci iz 2018. godine pokazuju da se uvozom robe iz Japana u Srbiji bavi više od 2.400 firmi, dok su 75 kompanije izvoznici robe iz Srbije na japansko tržište.

U Srbiji je, prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, registrovano 12 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

Vučić pozvan na inauguraciju cara Naruhita

Premijer Japana Šinzo Abe bio je s državno-privrednom delegacijom u zvaničnoj poseti Srbiji 15. januara 2018. godine, a danas su se u Beogradu sastali ministri spoljnih poslova Srbije i Japana Ivica Dačić i Taro Kono (prvi japanski šef diplomatije u Srbiji posle 18 godina), i ocenili da su bilateralni odnosi dveju zemalja na uzlaznoj putanji, i na političkom i na ekonomskom planu.

Najvažniji međudržavni sporazum je Ugovor o trgovini i plovidbi između FNRJ i Japana iz 1959. godine.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uvek sam u minusu

1959 g je postojala SFRJ a ne FNRJ.

special image