• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez povećanja penzija u 2009. godini

Penzije u Srbiji tokom ove godine trebalo bi da ostanu na sadašnjem nivou, pa će u tom slučaju prosečna penzija biti oko 21.700, a najniža oko 11.000 dinara.

Penzije u Srbiji tokom ove godine trebalo bi da ostanu na sadašnjem nivou, pa će u tom slučaju prosečna penzija biti oko 21.700, a najniža oko 11.000 dinara.

Penzioneri su navikli na redovne povišice u aprilu i oktobru kada su se penzije usklađivale sa troškovima života i zaradama, ali ove godine toga, po svemu sudeći, neće biti.

Iako u budžetu za 2009. godinu nisu predviđena sredstva za rast peznija, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić rekao je da će kvartalno ipak biti proveravano da li ima novca za povišicu.

Penzionerska udruženja su od Vlade zatražila da učini sve kako bi se omogućilo da penzije, kao i plate, u narednoj godini prate predviđenu stopu inflacije od osam odsto.

Poslednje povećanje penzija od ukupno 14,3 odsto bilo je u oktobru.
Tada je pored redovnog usklađivanja sa troškovima života i zaradama usledila i vanredna povišica od 10 odsto.

Povećanje penzija za 10 odsto bilo je predizborno obećanje i deo koalicionog sporazuma liste Za evropsku Srbiju i koalicije SPS-PUPS-JS.

Drugo obećanje dato penzionerima u kampanji pred parlamentarne izbore 11. maja, da će penzije umesto sadašnjih 60 dostići 70 odsto prosečne zarade, neće biti ispunjeno u narednoj godini.

Kako su naveli predstavnici Vlade iz redova DS-a i PUPS-a od tog obećanja se nije odustalo, ali će ono ipak zbog svetske ekonomske krize morati da sačeka neka bolja vremena.

Početkom oktobra Vlada Srbije pregovarala je o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Predstavnici MMF-a insistirali su na tome da se smanji javna potrošnja, a jedna od tačaka sporenja bili su upravo izdaci za penzije.

Vlada Srbije uvažila je preporuke MMF-a, pa je dogovoreno da penzije u narednoj godini budu zamrznute, uz mogućnost povišice ako za to bude sredstava.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image