• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Spremamo mere protiv krize

Vlada Srbije će do kraja januara pripremiti celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize na osnovu dogovora sa privrednicima, sindikatima i bankarima, najavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije će do kraja januara pripremiti celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize na osnovu dogovora sa privrednicima, sindikatima i bankarima, najavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Planiramo da na vladi donesemo program konkretnih mera i aktivnosti do kraja januara. Ranije sa tim nismo izlazili jer smo dobro odmeravali efekte krize. Razgovaramo sa privrednicima, bankarima, sindikatima i nismo želeli da izadjemo sa ishitrenim merama jer ovo je nezabeležena situacija do sada", rekao je Dinkić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima taj program će biti usredsređen na tri segmenta - podsticanje likvidnosti privrede i održavanje zaposlenosti, realizaciju državnih investicija i štednju u državnoj upravi.

"Biće obezbeđeni jeftini krediti za privredu i za to će biti izdvojen iznos od oko 50 milijardi dinara gde ćemo imati uslov da preduzeća koja dobiju kredite održe nivo zaposlenosti, ili da uposle nove radnike", rekao je Dinkić.

On je precizirao da će druga grupa tih mera biti usmerena na državne investicije, pre svega u infrastrukturu - radovi na Koridoru 10, obnova i modernizacija energetskih postrojenja, a treći set tih mera biće usmeren na racionalizaciju potrošnje u državnom aparatu.

"Ova kriza je nepoznata u dosadašnjoj ekonomskoj praksi i istoriji i ne može se videti kako drugi reaguju pošto se tek osmišljavaju mere u EU i Americi", naglasio je Dinkić.

Srbija je u specifičnoj situaciji i po tome što nije izvor krize, već se suočava sa posledicama, što donekle uslovljava potpuno drugačiji pristup rešavanju problema privrede i društva.

Dinkić je ocenio da upravo zbog toga "treba da delujemo odbrambeno i da štitimo privredu i radna mesta".

"Tu, dakle, nema recepta, sve zavisi od oblasti do oblasti. Izvoznicima ne možemo pomoći ako im damo novac za veći izvoz, a oni nemaju kome tu robu da prodaju", objašnjava Dinkić i ukazuje da se sa druge strane ne može ići ni u podsticanje tražnje jer će ljudi kupovati uvoznu robu pa ćemo imati još veći uvoz.

"Ključ izlaza iz krize je kako podstaći banke koje imaju kapitala, kako da taj novac pod povoljnim uslovima plasiraju privredi. Banke su prikupile znatna sredstva od građana, jer su davali visoke kamate na štednju, a država mora da nadje način da indirektno subvencioniše privredu", naveo je ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

"Mi smo taj model našli i želimo da ga još jednom proverimo u konsultacijama sa privrednicima i bankarima", precizirao je Dinkić.

Ministar ekonomije je ocenio da će privrednicima u ovoj godini najveći izazov biti očuvanje radnih mesta.
On je, međutim, ukazao da privreda nažalost neće moći da računa na mogućnost smanjenja poreskih stopa, ali i naglasio "da neće doći ni do njihovog povećanja".

Dinkić je najavio da će predložiti i da se za izvestan broj preduzeća "skrati" rok vraćanja poreza na dodatu vrednost.

"Rok za povraćaj PDV-a za sve je 45 dana, dok je za pretežne izvoznike 15 dana. Predložićemo da se kriterijum za utvrdjivanje ko je pretežni izvoznik ublaži, tako da tu udju i oni koji 50 odsto svog prometa ostvaruju izvozom, i da to budu preduzeća koja imaju makar dva miliona evra izvoza", rekao je Dinkić.

Iako privrednicima neće biti olakšano smanjenjenjem poreskih stopa zbog, kako kaže ministar, "prenapregnutosti budžeta" njima će biti data mogućnost da od aprila konkretnim predlozima pomognu najavljenu "giljotinu propisa" koja će, kada bude sprovedena značajno olakšati i pojeftiniti njihovo poslovanje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image