• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista 100 naj privrednih društava 2018: EPS najveće, NIS najuspešnije VIDEO

Izvor Tanjug

Najveće privredno društvo u 2018. godine je JP EPS, dok je najuspešnije NIS koji je drugi po visini poslovnih prihoda, zatim idu HBIS grupa (Železara), Delez i Fijat.

 Lista 100 naj privrednih društava u 2018.godini Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Agencija za privrdni registar objavila je da je EPS ostvario prihod od 263,9 milijardi dinara što je za 4,7 odsto više nego prethodne godine.

Najuspešnije privredno društvo je kompanija NIS, koja je druga prema ostvarenim poslovnim prihodima od 258,5 milijardi dinara, uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto, rečeno je na konferenciji za medije povodom objavljivanja liste 100 naj privrednih društava u 2018. godini.

Najveći neto dobitak u 2018. godini, u kategoriji privrednih društava sa najvećim neto dobitkom kao odraz stranih direktnih investicija iskazalo je privredno društvo Zi Djin u Boru (bivši RTB), čiji dobitak iznosi 90,05 milijardi dinara.

Drugo mesto prema neto dobitku zauzima Aerodorm "Nikola Tesla" Beograd čiji je neto dobitak u 2018. bio 53,1 milijardu dinara , dok je prethodne godine bio 3,3 milijarde dinara.

Na trećem mestu je NIS, na četvrtom je Al Dahra Srbija u Padinskoj Skeli (PKB), a na petom mestu je Telekom sa 10,1 milijardom dinara.

Pogledajte i ovo

Sa druge strane, najveći neto gubitak je iskazala PKB korporacija od 22,6 milijardi dinara, zatim Putevi Srbje, Verano motors, Viktorija ojl i Robne kuće Beograd.

Registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Ružica Stamenković rekla je da se poslovanje privrede u 2018. odvijalo u uslovima povoljnog poslovnog ambijenta."Priliv stranih diretnih stranih investicija beleži rast iz godine u godinu".

Više od polovine kapitala ostvaruju prvih 100, ali i istorijskih gubitaka i jedna četvrtina zaposlenih cele privrede se nalazi na listama prvih 100.

Po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi 100 sa najvećim poslovnim prihdom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dana, a plaćali svoje obaveze za 73 dana, rekla je ona.

EPS je raspolagalo i sa najvećim finansijskim resursima i zapošljavalo je i najviše radnika - 25.761, što je 2,3 odsto svih zaposlenih u privednim društvima.

 Međutim, poslovanje EPS-a karakterišu i najveći istorijski gubici koji doprinos daljem padu pokazatelja profitabilnosti ove kompanije.

"Bez obzira na iskazane gubitke EPS je još uvek kompanija sa daleko najvećim performansama u zemlji, ima dobar bonitet i ima zadovoljavajuću aktivnost", rekla je Stamenković.

Za NIS je rekla da ta kompanija u svojim bilansima nema tekućih niti kumuliranih gubitaka.

NIS je, ističe, najuspešnija kompanija zato što je njen neto dobitak rezultat iz poslovne aktivnosti i jedino iskazuje visoke stope profitabilnosti koje su znatno više od profitabilnosti ukupne privrede.

Srbijagas je sedmi na listi privrednih društava sa najvećim neto dobitkom iako je ostvario dobitak manji za 65,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Stamenković je upozorila da rastu gubici mikropreduzeća i da su oni iz godine u godinu sve veći.

Na listama 100 najprivednih društava nalazi se ukupno 21 preduzeće, u kome je zaposleno 68.685 radnika, a od tog broja preduzeća 15 je poslovalo profitabilno.

Povezane vesti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image