• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatne akcije NIS ove godine

U 2009. godini će građani dobiti prve besplatne akcije i to će biti akcije Naftne industrije Srbije (NIS), potvrdio je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

U 2009. godini će građani dobiti prve besplatne akcije i to će biti akcije Naftne industrije Srbije (NIS), potvrdio je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

"Zakonska obaveza je da podela besplatnih akcija počne najkasnije za šest meseci od prodaje javnog preduzeća čije akcije su predviđene za besplatnu podelu", objasnio je Ćirić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ugovor o prodaji NIS-a potpisan je 24. decembra, a besplatne akcije tog preduzeća pored građana dobiće i sadašnji i bivši radnici NIS-a.

Ćirić je rekao da očekuje da će u trećem kvartalu ove godine biti privatizovana Galenika, tako da će ta kompanija biti drugo javno preduzeće čije akcije će se besplatno deliti građanima.

Prodaja akcija Telekoma je odložena zbog nepovoljnih uslova za trgovinu akcijama na berzi usled svetske finansijske krize, a početkom februara, kako je naveo, privatizacioni savetnik će predložiti šta je najpovoljnije za tu kompaniju.

Ćirić je naglasio da će biti proširen spisak preduzeća čije akcije će biti građanima besplatno podeljene.

Na tom spisku, prema njegovim rečima, pored šest velikih javnih preduzeća, naći će se jedna ili više banaka u kojima država ima udeo, zatim i neka preduzeća koja imaju prirodne resurse, kao i preduzeća čije akcije su u portfelju Akcijskog fonda.

U 2009. godini će, kako je najavio, početi i uplata novca od prodaje akcija iz Privatizacionog registra na računa građana koji su stekli pravo na besplatne akcije.

Od prodaje tih akcija do kraja prošle godine prihod je bio 7,2 milijarde dinara.

Očekuje se, kako je rekao Ćirić, da će građani dobiti po 80 do 100 evra od prodaje akcija iz Privatizacionog registra.

On je dodao da se i dalje procenjuje da će svi građani koji su stekli pravo na besplatne akacije dobiti u novcu i u akcijama oko 1.000 evra, iako je to pravo steklo oko pet miliona građana, što je za milion više nego što se na početku predviđalo.

(Beta - foto Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image