• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manji računi zbog hladnih radijatora

Vlada Srbije preporučila je lokalnim samoupravama da umanje račune za grejanje građanima koji nisu imali redovnu isporuku toplotne energije zbog nestašice gasa.

Vlada Srbija je usvojila zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama na čijem području je ovog meseca bilo na dan ili dva obustavljeno daljinsko grejanje, da u odgovarajućoj meri umanje račune građanima, saopštio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Škundrić je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, izrazio uverenje da će svi gradovi u kojima je bilo problema u grejanju, poštovati tu preporuku.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je niz zaključaka kojima se preventivno omogućuje reagovanje energetskog sektora u slučaju da kriza u vezi sa dotokom prirodnog gasa bude nastavljena.

Usvojen je, između ostalog, zaključak o uvozu mazuta ukoliko se za tim javi potreba, zatim i zaključak kojim se beogradskim elektranama omogućuje da povuku iz robnih rezervi 7. 700 tona mazuta ako bude neophodno.

Ministar Škundrić je ocenio da je proteklih dana elektro-energetski sistem, u možda najtežim okolnostima u istoriji, delovao stabilno i obezbeđivao maksimalnu proizvodnju i distribuciju energije, i istakao da su domaće potrebe zadovoljene bez uvoženja struje.

Prema njegovim rečima, Srbiji ne prete restrikcije iako je proteklih dana dostignut maksimalni nivo proizvodnje struje.

Odgovarajući na primedbe pojedinih opozicionih partija i ocene da bi trebalo da podnese ostavku zbog energetske situacije u zemlji, Škundrić je rekao da nema razloga da to učini jer su njegovo ministarstvo i vladin krizni štab delovali na najbolji mogući način.

"Ja nosim odgovornost za rad ministarstva rudarstva i energetike ali nisam odgovoran za međudržavni spor koji je nastao između Rusije i Ukrajine i obustavu dotoka gasa", objasnio je Škundrić.

On je, povodom ocena da neko mora biti pozvan na odgovornost zbog nedovoljnih rezervi gasa koje je Srbija akumulirala, naglasio da se skladište Banatski Dvor otkada se on nalazi na čelu ministarstva rudarstva i energetike punilo maksimalnom brzinom.

"Smatrao sam da je neukusno da to ističem u ovom trenutku energetske krize da bi time postigao lični poen ili poen za vladu", rekao je Škundrić.

Ministar Škundrić nije mogao da precizira po kojoj ceni Srbija u ovom trenutku dobija gas od Mađarske i Austrije, ali je ocenio da je, s obzirom na okolnosti, reč o "korektnim" komercijalnim uslovima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image