• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko neće RTB Bor

Rok za otkup tenderske dokumentacije za RTB Bor produžen je do 16. februara, a rok za podnošenje ponuda do 27. februara, rečeno je Tanjugu u Agenciji za privatizaciju.

Rok za otkup tenderske dokumentacije za RTB Bor produžen je do 16. februara, a rok za podnošenje ponuda do 27. februara, rečeno je Tanjugu u Agenciji za privatizaciju.

Rok za otkup dokumentacije za učesće na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor, trebalo je da istekne sutra, ali pošto se niko nije javio, on je produžen.

U slučaju da rok nije produžen, to bi praktično značilo i da je i ovaj, treći po redu, tender za RTB Bor bio neuspešan, odnosno da je propao, ali pošto je reč o preduzeću od velikog strateškog interesa za državu, nadležni su istakli da neće dozvoliti da ono propadne ili ode u stečaj, ako nema kupca.

Mada je početkom prošle jeseni najavljeno da je za RTB Bor zainteresovano čak 11 kompanija, od kojih su dve svetskog renomea, svetska ekonomska kriza učinila je da je na svetskom tržištu metala veoma teška situacija, kao i stanje u kome se nalazi RTB Bor.

Rudarski sektor, čija je osnovna delatnost proizvodnja sirovina, našao se u teškoj situaciji, jer su otežani uslovi finansiranja, ali i smanjene porudžbine iz inostranstva.

Domaći mediji su ranije spekulisali da je reč o zainteresovanosti američke kompanije "Rio tinto" i švajcarskog "Glenkora".

Pominjani su i italijanski holding KME SPA, bugarska kompanija "Asarel Medet", kanadski "Dandi", grčko-ruski konzorcijum "Aktor S.A." i "Zarubežcvetmet", kao i kompanije "Kvatro investments korporejšen", "Kempa investments ltd" iz Velike Britanije, "Hedn investments" iz SAD, ruska kompanija "Rašn koper kompani"...

Pokušaj privatizacije RTB-a Bor traje već dve godine. Prvi tender za prodaju RTB-a raspisan je u septembru 2006. godine, kada je za pobednika proglašen rumunski "Kuprom", da bi, posle toga, ugovor o prodaji bio poništen, jer "Kuprom" ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju.

Drugi tender za prodaju RTB-a Bor raspisan je 31. avgusta 2007, po početnoj ceni od 340 miliona dolara.

Na drugom tenderu pobedila je austrijska kompanija "Atek" čiji je vlasnik austrijski biznismen Mirko Kovač, ali je i taj tender propao, jer prvoplasirani "Atek" nije u roku izmirio kupoprodajnu cenu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image